Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Výše důchodů? "Nevím," odpověď lídrů stran. Ví to jen Filip

Výše důchodů? "Nevím," odpověď lídrů stran. Ví to jen Filip
zdroj: tisková zpráva

Kromě předsedy komunistů Vojtěcha Filipa propadli v testu, který prováděl deník Mladá fronta Dnes všichni šéfové parlamentních stran. Nejvíc Cyril Svoboda.

Jaká je výše státního dluhu, kolik je státních zaměstnanců či kolik platí stát na přídavky na děti? Takové byly otázky, které postupně dostalo všech pět lídrů stran, které mají nyní zastoupení v Poslanecké sněmovně.

Odpovědi ukázaly, že ti, kteří o veřejných financích rozhodují, o nich téměř nic nevědí. Až na Vojtěcha Filipa (KSČM), který odpověděl správně na čtyři z pěti otázek, se v nich zbylí předsedové stran "plácali".

Paroubek: Děkuji, odejděte

Např. šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek odpověděl pouze na to, jaká je výše státního dluhu, a poté prohlásil: "A skončíme s otázkami. Jestli se mnou chcete ještě někdy hovořit, skončíme s otázkami." Paroubkův poradce Petr Dimun jeho chování omlouval s tím, že "pan předseda nemá tyto ankety moc rád."

Mirek Topolánek (ODS) i Karel Schwarzenberg (TOP 09) odpověděli shodně správně na tři z pěti otázek, nebyla-li by však MF Dnes tak velkorysá a nedala by každému dvacetiprocentní toleranci, zřejmě by skončili hůř než Paroubek.

Na poslední příčce skončil předseda lidovců Cyril Svoboda, který neznal odpověď ani na jedinou otázku a reagoval tak na všechny shodně: "Nevím." Po fiasku uvedl, že už  nikdy nebude poskytovat rozhovor, pokud nebude dopředu znát otázky.

www.parlamentnilisty.cz