Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Viceguvernér ČNB: Baracku, tvůj plán povede jen k další krizi

Viceguvernér ČNB: Baracku, tvůj plán povede jen k další krizi
zdroj: tisková zpráva

Plán Baracka Obamy na řešení krize zní jednoduše. Osekat velikost bank a zamezit tak další krizi. Podle viceguvernéra ČNB Singera ale nic nevyřeší. Naopak.

Plánovaná reforma amerického prezidenta Baracka Obamy má přinutit banky, aby se vzdaly riskantního byznysu, kvůli kterému se do potíží dostala světová ekonomika i americký rozpočet. Mají se prý vrátit ke svému prvotnímu účelu - půjčování peněz.

Podle viceguvernéra ČNB Miroslava Singera však Obamova opatření mohou v krátkodobém horizontu naopak vést k návratu finanční krize. "Jde o typ návrhu, který zatím vyděsil investory a vedl k pádu akcií," uvedl k Obamovu návrhu v pondělních Hospodářských novinách.

Reforma se podle něj nedělá kvůli spotřebitelům, ale jde v ní o to, aby na americkém trhu nebyly velké banky, aby je nezachraňovali američtí daňoví poplatníci. Jestliže by k reformě skutečně došlo, ve finančních institucích by podle Singera nastal velký boj o to, co se má prodat.

Obamovy plány jsou na hranici naivity, říká Singer

"Zaměstnanci a investoři budou nervózní, výrazně se zvýší míra nejistoty. Samotné instituce budou paralyzovány nutností prodejů svých částí," uvedl Singer v HN s tím, že představa, že banky budou více půjčovat komukoliv, je na hraně naivity. Instituce také podle něj budou nuceny prodávat pod cenou.

Singer si nedovede představit ani vliv Obamovy reformy na evropské a české prostředí. "Neamerické pobočky to neovlivní, není pro to žádný důvod. České bankovnictví tento návrh nijak nepoznamená, " dodal.

www.parlamentnilisty.cz