Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Vyhněte se provokacím kolem Tchaj-wanu, žádají Čínu a USA ministři zahraničí ASEAN

Vyhněte se provokacím kolem Tchaj-wanu, žádají Čínu a USA ministři zahraničí ASEAN
Čína zahájila vojenská cvičení v okolí Tchaj-wanu | zdroj: Profimedia

Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) dnes na úvod schůzky v Kambodži vyzvalo ke klidu v Tchajwanském průlivu. Ministři zahraničí ASEAN apelovali na Spojené státy i na Čínu, aby se vyhnuly jakýmkoli „provokativním akcím“ v souvislosti s návštěvou předsedkyně americké sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové v Tchaj-peji, která rozlítila Peking.

Setkání v Phnompenhu se účastní i šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který na twitteru odsoudil „agresivní vojenské aktivity“ Číny. Vyzval všechny strany, aby zachovaly klid, zdrženlivost a jednaly transparentně. Návštěva Pelosiové je podle něj pro Peking jen záminkou.

Šéfové diplomacií zemí ASEAN v ojedinělém společném prohlášení varovali, že rostoucí napětí by mohlo vést i k otevřenému konfliktu. Situace by mohla „destabilizovat region a nakonec by mohla vést ke špatnému odhadu, vážnému střetu, otevřeným konfliktům a nepředvídatelným důsledkům mezi velkými mocnostmi“.

Pelosiová je nejvýše postavenou představitelkou USA, jež navštívila ostrov nárokovaný Čínou za posledních 25 let. Během krátkého úterního pobytu na Tchaj-wanu se sešla s prezidentkou Cchaj Jing-wen a navštívila parlament. Její cesta vyvolala ostrou reakci Číny, která vzápětí oznámila zahájení vojenských cvičení s ostrou střelbou v okolí ostrova. Cvičení má pokračovat až do neděle. Čínské vojenské lodě a letouny vstoupily do vod, které si Tchaj-wan nárokuje, což podle tchajwanských představitelů představuje blokádu námořního a vzdušného prostoru ostrova.

Pelosiová nadále zůstává v regionu, dnes je na návštěvě Jižní Koreje a má v plánu navštívit hranici mezi Jižní Koreou a KLDR.

Konfliktní situace kolem Tchaj-wanu, na Balkáně a potenciálně i na Kavkaze jsou důsledkem nefunkční globální bezpečnostní architektury, prohlásil v pravidelném nočním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Svoboda každého národa v Evropě i jinde ve světe je křehká. Tuto křehkost lze ochránit pouze společným postupem a aby to dlouhodobě fungovalo, musí existovat účinná globální bezpečnostní architektura, která zajistí, že žádný stát se již nikdy nebude moci uchýlit k teroru proti jinému státu,“ řekl.

profimedia-0711862983 Nancy Pelosiová na návštěvě Jižní Koreje | zdroj: Profimedia

Zdroje: