Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Nejmocnější žena USA vystoupila v tchajwanském parlamentu, Peking zuří

Nejmocnější žena USA vystoupila v tchajwanském parlamentu, Peking zuří
Nancy Pelosiová a Cchaj Jing-wen | zdroj: Profimedia

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová při svém dnešním vystoupení v tchajwanském zákonodárném sboru uvedla, že by chtěla rozšířit s Tchaj-wanem spolupráci na parlamentní úrovni. Při setkání s prezidentkou Cchaj Jing-wen zdůraznila, že Spojené státy Tchaj-wan neopustí. Čína, jež považuje ostrov za svou součást, proti návštěvě ostře protestovala a na Tchaj-wan uvalila s platností ode dneška ekonomické sankce.

Pelosiová na Tchaj-wan přiletěla v úterý odpoledne. Čína na přistání reagovala mimo jiné oznámením několikadenních vojenských cvičení s ostrou střelbou v šesti různých oblastech v okolí ostrova.

Tchajwanské ministerstvo obrany ve středu prohlásilo, že avizovaná čínská vojenská cvičení v okolí ostrova jsou „snahou o zničení regionálního míru a stability“. „Tchaj-wan je ve zvýšené pohotovosti a na cvičení zareaguje včasně a vhodně,“ řekl mluvčí ministerstva obrany. Podle resortu čínské manévry porušují pravidla OSN, zasahují do tchajwanského teritoria a lze je považovat za blokádu jeho vzdušného a námořního prostoru.

Pelosiová se sejde i se zástupci z byznysu, především s Markem Liouem, předsedou největšího tchajwanského výrobce polovodičových čipů TSMC. Partnerství s TSMC pomůže USA obnovit narušený řetězec dodávek čipů, které využívají mimo jiné i v armádním průmyslu.

Deník Washington Post přinesl článek Pelosiové (ZDE), v němž politička zdůvodnila svou cestu. USA podle ní "nemohou přihlížet tomu, jak čínská komunistická strana ohrožuje Tchaj-wan - a demokracii jako takovou".

Zdroje:
Profimedia, Der Standard, ČT24