Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Vydatný déšť se stále projevuje zvýšenými hladinami

Vydatný déšť se stále projevuje zvýšenými hladinami
V Praze se preventivně zavřela vrata do Čertovky a vyklidila náplavka (ilustrační foto) | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Po vydatných deštích z druhé poloviny minulého týdne platil dnes ráno první povodňový stupeň ještě na přibližně 20 místech v Česku, včetně Prahy. Dyje na dvou místech dosahovala druhého stupně. Vyplývá to z údajů na povodňovém serveru Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) kolem dnešních 08:00. Hladiny některých řek v Česku mohou být zvýšené až do úterního poledne.

Dnes ještě může v přeháňkách spadnou pět, na horách až deset litrů vody na metr čtvereční, průtoky řek už by to ale zásadně ovlivnit nemělo. Toky, na kterých byly dnes ráno dosaženy povodňové stupně, budou podle ČHMÚ mírně kolísat s převážně klesající tendencí. „Opětovné výrazné vzestupy neočekáváme,“ uvedli meteorologové.

Prvního, tedy nejnižšího ze tří povodňových stupňů, dosahovaly dnes ráno zejména toky v jižní polovině Čech a Moravy. Prvního stupně dosahovalo rovněž Labe v Děčíně, Litoměřicích a Mělníce a řeka Berounka ve Zbečně a u Bílé Hory na Plzeňsku.

V Jihočeském kraji byl první stupeň dosažen alespoň na jednom měřicím profilu na řekách Lužnici, Nežárce, Malši a Moravské Dyji. Na jihu Moravy vystoupala na první povodňový stupeň Svratka ve Veverské Bítýšce a Jihlava v Ivančicích. Na druhý stupeň, označovaný jako stav pohotovosti, se dostala Dyje v Ladné u Břeclavi a u přehrady Nové Mlýny.

Prvního stupně dosáhla v noci na dnešek také Vltava v pražské Chuchli. Podle ČHMÚ jde o důsledek odpouštění vody na přehradě Vrané. „V brzkých ranních hodinách hladina v Praze-Chuchli kulminovala při 510 metrech krychlových za sekundu a nyní je již také na poklesu,“ uvedli ráno meteorologové. Pod první povodňový stupeň se podle jejich odhadu Vltava v Chuchli vrátí kolem úterního poledne.

Hlavní město se na vzedmutí hladiny připravilo již v neděli, kdy nechalo preventivně uzavřít protipovodňová vrata na Čertovce a náplavky. Kvůli zvýšenému průtoku ve Vltavě je do odvolání zastavena plavba na všech pražských přívozech, informovala dnes ráno Pražská integrovaná doprava na webu.

Zdroje: