Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Žalobce má do měsíce rozhodnout o obžalobě v kauze Čapí hnízdo

Žalobce má do měsíce rozhodnout o obžalobě v kauze Čapí hnízdo
Babiš je v souvislosti s udělením padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo obviněn z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu | zdroj: Profimedia

Státní zástupce Jaroslav Šaroch dozorující dotační kauzu Čapí hnízdo má měsíc na to, aby rozhodl o návrhu policie na podání obžaloby.

Měsíční lhůtu mu dal šéf Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím, uvedla dnes Česká televize. Podle interních předpisů měl mít žalobce na rozhodnutí dva měsíce, lhůta mu byla ale zkrácena. Mluvčí zastupitelství Aleš Cimbala to pro server Seznam Zprávy.cz odůvodnil dosavadní délkou řízení a opakovaným zpracováním případu.

Kriminalisté předali pražskému státnímu zastupitelství doplněný vyšetřovací spis v kauze, ve které je stíhán premiér Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová), v pondělí.

„Dozorovému státnímu zástupci bude stanovena lhůta pro zpracování věci v délce jednoho měsíce, a to s ohledem na dosavadní délku řízení a opakované zpracování věci, kdy je mu již část podkladu známa,“ citovaly Seznam Zprávy Cimbalu.

Babiš i Mayerová jsou v souvislosti s udělením padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo obviněni z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu. Oba vinu odmítají.

Policisté letos v květnu navrhli Babiše i Mayerovou obžalovat, Šaroch jim ale kauzu koncem srpna vrátil k došetření, a to zejména kvůli tomu, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků. Minulý týden tak například vypovídal premiérův syn Andrej Babiš mladší, který byl v kauze v minulosti obviněn a jehož stíhání bylo poté zastaveno. Novinářům po výslechu řekl, že z něj otec udělal takzvaného bílého koně a že nikdy nechtěl být součástí dotačního podvodu.

Lhůtu na doplnění vyšetřovacího spisu měli policisté do minulého pátku. V pondělí odpoledne žalobce podle Cimbaly dokument od pražských kriminalistů dostal a jeho součástí je i návrh na podání obžaloby. Šaroch nyní rozhodne, zda podá obžalobu, nebo rozhodne o vyřízení věci jinak. Obhájci Babiše a Mayerové se s doplněným trestním spisem už seznámili.

Farma Čapí hnízdo původně patřila premiérovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Babiš mladší už dříve uváděl, že farma byla od počátku projektem jeho otce. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Premiér holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.

V kauze Čapí hnízdo bylo obviněno 11 lidí včetně členů Babišovy rodiny. Šaroch postupně zastavil stíhání všech obviněných. Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání premiéra Babiše a Mayerové. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých definitivně skončilo.

Zdroje: