Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Vražda francouzského prezidenta byla trestem za pasivitu vůči bolševikům

Vražda francouzského prezidenta byla trestem za pasivitu vůči bolševikům
Pohřeb zavražděného francouzského prezidenta Paula Doumera | zdroj: Profimedia

Nebyl dost razantní vůči bolševikům, proto musel zemřít. Tak zdůvodnil ruský vrah svůj čin, když před jedenadevadesáti lety spáchal atentát na francouzského prezidenta.

Francouzský politik Paul Doumer (1857-1932) začínal jako profesor matematiky, později pracoval jako novinář a šéfredaktor a v roce 1885 se dal na politickou dráhu. V roce 1888 byl poprvé zvolen do parlamentu, v letech 1897-1902 byl generálním guvernérem Indočíny, s přestávkami dělal třikrát ministra financí a v roce 1927 se stal předsedou Senátu (horní komory parlamentu). Otec osmi dětí, jehož čtyři synové padli v první světové válce, dosáhl vrcholu své politické kariéry 13. května 1931, kdy byl zvolen prezidentem Francie poté, co porazil známějšího Aristida Brianda.

V úřadu si nevedl špatně a zvládl i ministerské krize způsobené úmrtím Brianda a populárního Andrého Maginota (který se proslavil zejména vybudováním Maginotovy linie).

V prezidentské funkci ale Doumer vydržel necelý rok. Šestého května 1932 odpoledne na něj při zahájení knižního veletrhu v Paříži několikrát zezadu vystřelil ruský emigrant Pavel Gorgulov. Doumer utrpěl vážná zranění, jimž v noci na 7. května podlehl. Je jediným zastřeleným francouzským prezidentem.

Duševně narušený atentátník

Pavel Timofejevič Gorgulov chtěl podle svých slov atentátem potrestat pasivitu francouzských politiků, kteří podle něj nepostupovali dostatečně razantně proti nástupu bolševiků v Rusku. Ruský emigrant, který vystudoval v Praze medicínu a později zde působil jako lékař, trpěl paranoiou a dalšími psychickými poruchami v důsledku vážného zranění hlavy, které utrpěl na frontě první světové války.

Lékařský posudek o jeho nepříčetnosti vypracovali s rozdílným závěrem tři psychiatři. Pětadvacátého července začal soud a už po dvou dnech dostal atentátník trest smrti. Odvolání a protesty proti tomu, že by měl na popravišti skončit duševně nemocný člověk, nebyly nic platné a zmírnit atentátníkovi trest na doživotí odmítl i Doumerův nástupce a poslední prezident Třetí francouzské republiky Albert Lebrun.

Čtrnáctého září 1932 byl Gorgulov v Paříži popraven gilotinou.

profimedia-0277499395 Zadržení atentátníka Pavla Gorgulova | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Vlastní, Wikipedia.org, britannica.com