Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Francouzská opatření proti suchu: Nové zahradní bazény se nesmějí prodávat, staré napouštět

Francouzská opatření proti suchu: Nové zahradní bazény se nesmějí prodávat, staré napouštět
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

V části jižní Francie bude zakázán prodej zahradních bazénů kvůli zhoršujícímu se nedostatku vody. Francouzský ministr pro životní prostředí Christophe Béchu uvedl, že v departementu Pyrénées-Orientales, který sousedí se španělským Katalánskem, bude od 10. května oficiálně vyhlášen „krizový“ stav sucha. Od stejného data začne platit zákaz mytí aut, zalévání zahrad i napouštění bazénů.

Béchu vysvětlil, proč se úřady rozhodly přistoupit k zákazu prodeje zahradních bazénů: „Je to proto, aby se lidé nenechali zlákat k tomu, co ve skutečnosti stejně dělat nesmějí - tedy k jejich napouštění,“ uvedl podle BBC News.

„Pyrénées-Orientales jsou departementem, kde už více než rok nepršelo celý den. Když jste v takové krizi, je to opravdu jednoduché: jde o pitnou vodu a nic jiného,“ řekl Béchu. „Změna klimatu je tady a teď. Musíme se vymanit z naší kultury hojnosti. Musíme projevit mnohem větší zdrženlivost v tom, jak využíváme zdroje, které máme,“ dodal.

Letošní suchá zima ve Francii zhoršila stav již tak vyčerpaných zásob vody z roku 2022. Deštivý březen přinesl zemědělcům částečnou úlevu, protože zvlhčil půdu před výsadbou, ale hladina podzemní vody zůstala nebezpečně nízká, zejména v oblasti Středozemního moře. Pouze Bretaň a Akvitánie na jihozápadě jsou na tom relativně dobře.

Pyrénées-Orientales se staly čtvrtým departementem, kde je sucho oficiálně na „krizové“ úrovni. Více než 40 dalších - což představuje téměř polovinu země - je již na úrovni „výstrahy“ nebo „bdělosti“, což předznamenává ještě větší nedostatek než v loňském roce.

V některých oblastech jsou hladiny vodonosných vrstev tak nízké, že se odborníci obávají prosakování solí z moře, což by způsobilo, že by se voda z vodovodu nedala pít. Jejich nízká hladina také znamená vyšší koncentraci znečišťujících látek, což by mohlo rovněž vážně poškodit kvalitu vody.

Prezident Emmanuel Macron minulý měsíc vyhlásil celostátní vodní program a slíbil investice, které mají omezit úniky vody a zvýšit recyklaci. Nastínil také „progresivní vodné“, podle kterého by spotřeba nad určité množství - například pro bazény - byla zpoplatněna vyššími sazbami.

Podle Béchua hrozí, že v letošním roce přijde o dodávky vody přibližně 2000 vesnic a měst. V loňském roce mělo vážné problémy 1000 obcí, z nichž asi 400 muselo být vybaveno lahvemi nebo mobilními cisternami. „Válka o vodu vyvolaná poklesem zásob je skutečnou hrozbou pro naši národní soudržnost,“ řekl ministr.

Zdroje: