Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Stále častější prachové bouře v USA už zavinily smrt stovek řidičů

Stále častější prachové bouře v USA už zavinily smrt stovek řidičů
Prachová bouře byla příčinou úterní hromadné nehody v USA | zdroj: Profimedia

V pondělí zatemnila dálnici v Illinois hustá prachová bouře. Zavinila hromadnou dopravní nehodu, při níž zahynulo sedm řidičů a přes 30 jich skončilo v nemocnici. Silný vítr, který vzedmul prach z čerstvě zoraných polí, zavinil srážku 72 automobilů.

Prachové bouře často způsobují závažné dopravní nehody tím, že snižují viditelnost na minimum. V USA jsou přitom stále častější. Jenom v letech 2007 až 2017 zabily 272 lidí, vyplynulo z březnového výzkumu Americké meteorologické společnosti.

„Tato problematika je silně podceňována a nedostatečně prostudována,“ cituje spoluautora studie Daniela Tonga americká televize NBC News. Podle této práce došlo ve zmíněném období k šesti podobným dopravním nehodám zaviněným prachovými bouřemi.

Prachové bouře vznikají, když silný vítr vzedme z půdy prachové částice. Ty pak může unášet do vzdálenosti až tisíců kilometrů. „Prachová bouře není jenom projevem počasí v poušti, vyskytovat se může kdekoli,“ upozornil Tong.

Přiživuje je sucho

Hlavní příčinou prachových bouří je globální oteplování a sucho. Půda je vyprahlá, což ještě zhoršuje nedostatek srážek. Dalším faktorem, který v tom hraje roli, je hospodaření s půdou. Právě to zavinilo hromadnou nehodu v Illinois.

Největším problémem podle klimatologů je nepředvídatelnost těchto jevů. Prachové bouře mohou vznikat bez upozornění, a překvapit tak řidiče. Mnozí z nich přitom nejsou s riziky spojenými s těmito projevy počasí obeznámeni.

Řada úřadů v USA proto vydala pokyny, jak se během takové prachové bouře chovat. Řidiči by měli sjet ze silnice, zhasnout světla, aby je nesledovaly jiné vozy ve snaze se podle nich navigovat, zapnout si bezpečnostní pás a počkat, až bouře přejde.

Snížit počet těchto bouří může podle odborníků větší množství srážek jako například na jihu USA, kde jsou rizika nižší. Největší počet prachových bouří a jejich obětí bylo zaznamenáno v Texasu, Novém Mexiku, Arizoně a Kalifornii.

Zdravotní rizika

Prachové bouře nepředstavují pouze rizika pro řidiče. Způsobovat mohou i značné hospodářské škody, jako je odvátí ornice s osivem nebo s malými rostlinami. Často rovněž dochází k zavátí vegetace, studní a komunikací.

Malé prachové částice také představují zdravotní rizika. Polétavý prach s rozměry deseti mikrometrů (PM10) způsobuje podráždění kůže a očí. Může zvýšit rizika očních infekcí a je častou příčinou zánětu spojivek.

Světová zdravotnická organizace (WHO) na svém webu upozorňuje na prachové částice menší než deset mikrometrů. Ty se zachycují v nose, ústech a horních cestách dýchacích, čímž zvyšují rizika respiračních onemocnění. V horších případech mohou způsobit astma, zápal plic, alergickou rýmu či silikózu. Jemnější částice však mohou proniknout až do krevního oběhu a ovlivňovat naše vnitřní orgány. Zvyšují tak rizika kardiovaskulárních chorob, infarktu myokardu a mozkové mrtvice.

Zdroje: