Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Aktualizováno: Vor v zakoně Soghojan zůstane zřejmě v Arménii. Čeští soudci si oddychnou

Aktualizováno: Vor v zakoně Soghojan zůstane zřejmě v Arménii. Čeští soudci si oddychnou
Andranik Soghojan byl ve čtvrtek zadržen arménskou policií. | zdroj: Isifa.com

Arménská policie v Jerevanu ve čtvrtek zadržela Andranika Soghojana, takzvaného vora v zakoně odsouzeného v České republice na 22 let za objednávku vraždy. Arménská prokuratura hodlá prý českým úřadům navrhnout, aby si zločinec odpykal trest ve vlasti. A není divu, česká justice si se Soghojanem „neví rady“ už skoro jednu dekádu.

Mafiánského bosse, který měl za zmíněný čin nastoupit do vězení v září, si totiž naše orgány nechaly uniknout už potřetí. Otázkou je proč.

Soumrak nad hlavou ruskojazyčné mafie v Česku se přitom začal stahovat už v roce 2007. Podle české policie si Soghojan v témže roce v Praze objednal vraždu arménského podnikatele. Při následném vražedném honu byl v metropoli omylem zavražděn jiný člověk a další byl pobodán. Soghojana pražský městský soud nejprve nadvakrát osvobodil, odvolací vrchní soud však případ vždy vrátil k novému projednání. Odsuzující rozsudek padl až poté, co kauzu dostal na starosti jiný soudce, zřejmě na popud vyšších míst, kterým začalo být jasné, že jediný, kdo tahá za nitky ve zmíněných procesech je sám Soghojan, respektive jeho lidé. Ostatně z uplácení svědků a účelové manipulace byl obviněný i jeho tehdejší obhájce Julius Kramarič (jinak dvorní advokát bosse středočeského Palerma Jaroslava Starky pozn. aut.)

Definitivní trest tak dostal Soghojan loni v říjnu, v té době již však byl dávno v zahraničí, protože justice ho po původně zprošťujícím verdiktu propustila z vazby. Opět, zřejmě shodou náhod nebo dílem „úředního šimla“.

Smutné však je, že Soghojanův případ, je spíše než zpackaným procesem kabinetní ukázkou aktuálního stavu českého trestního práva, jehož systémový „upgrade“ by byl, nejen z výše uvedených důvodů, více než zapotřebí. Možná, že by neškodil ani personální audit v české justici jakožto celku.

V pokročilých demokraciích by nemělo být možné, aby osoby, které jsou přímo odpovědné za zcela jasné procesní přehmaty, dále v rámci justice působily (v Itálii by mohly koncem 80. let vyprávět). Není to možné zřejmě ani v Soghojanově domovské Arménii, kde i dříve přezdívanému mocnému Zapovi (arménská přezdívka Soghojana), hrozí za tamní i české delikty úhrnem 55 let v cele 2 x 4 metry.

Je jasné, že i z výše zmíněných důvodů bude pro všechny strany lepší, ponechat Soghojana vlastnímu osudu v jeho domovině. Čeští soudci si alibisticky „vydechnou“ a zákonodárci se možná konečně chytí za nos…

Zdroje:
Vlastní