Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Komentář: Někdo létá s Kellnerem, někdo s Bakalou

Komentář: Někdo létá s Kellnerem, někdo s Bakalou
Neměly by soukromé lety nahradit ty vládní úplně? (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Prezident Zeman se vrátil ze státní návštěvy Číny soukromým letadlem, pronajatým finančními skupinami PPF a J&T, což vyvolalo pobouření. Do prezidenta se pustil nejen jeho věčný rival Karel Schwarzenberg, ale také premiér Sobotka.

Létat soukromým letadlem je pro politiky nestandardní praxí, která se ve světě obvykle neprovozuje, a to přesto, že daňoví poplatníci, občané, voliči, poddaní – jak kdo chce - rádi remcají na finančně náročné cesty politků do ciziny, zejména exotické. Ostatně zoufání bývalého premiéra Rusnoka, že bude muset letět na Mandelův pohřeb, a s tím spojený dotaz "a ty vole, kdo to zaplatí?" je ještě v živé paměti. Navíc, stejně jako v Číně, také v JAR máme své ekonomické zájmy, Rusnok mohl letět na útraty Radovana Krejčíře.

Dosti žertů. PPF, finanční skupina Petra Kellnera má, jak známo, velké aktivity v Rusku a Číně, pročež má blízko i k prezidentu Zemanovi. Ostatně dá se říct, že Zeman byl spíš doprovodem skupiny PPF než naopak. Leckdo by mohl být rád, že Zeman vlastně neletěl třeba s Lukoilem, s nímž bývá spojován.

PPFka je bližší exprezidentu Klausovi. Tomu Kellner rovnou koupil zámeček, rozuměj ten na Hanspaulce, kde sídlí Institut VK.

Takzvaná Bakalice

Zato Schwarzenberg a Sobotka spíš patří k byznysovému světu kolem miliardáře Zdeňka Bakaly. Ten – narodzíl od Kellnera – neplatil Institut Václava Klause, ale Knihovnu Václava Havla. Má spřízněná média jako Respekt ( k Zemanovi zas sedí Blesk, který patří J&T). Díky štědrým finančním injekcím pro TOP 09, ale také ODS a Věci veřejné neblahé paměti se ostatně někdejší Nečasově koalici říkalo "bakalice".

Se Sobotkou je zas Bakala neodmyslitelně spojen přes legendární privatizaci OKD, na kterou by oba nejradši zapomněli. K tomuto prostředí patří Sobotka i skrz spojení se svým dávným spolužákem a dnes vlivným advokátem Radkem Pokorným.

Letět soukromým letadlem kvůli úspoře času je absurdní a ačkoli víme, že každý politik je spojen s něčími penězi, v rámci zachování dekora by bylo příjemné, kdyby to nedávali tak okatě najevo, v tom mají ovšem prezidentovi kritici pravdu.

Zdroje:
Vlastní