Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Volit ano, kouřit ne. Má smysl zakazovat mládeži cigarety?

Volit ano, kouřit ne. Má smysl zakazovat mládeži cigarety?
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Spousta kuřáků si nepochybně dala na Nový rok předsevzetí, že se svým zlozvykem praští. Mladí Rakušané to možná budou mít o něco jednodušší, pomocnou ruku jim totiž podává starostlivý stát. Ministryně pro rodinu Sophie Karmasinová prvního ledna navrhla, aby se mládeži do 18 let prostě kouřit zakázalo. Opatření je o to podivnější, že volit se u našich jižních sousedů může už od šestnácti.

Rakušané prostě kouří jako prasklá kamna, což potvrzují výsledky hned několika studií. Podle té poslední z počátku prosince sáhne po cigaretě téměř každý třetí a v Evropě jim v tomto ohledu patří pomyslný bronz – za Řeckem a prvním Bulharskem.

Dvacet procent rakouských školáků kouří pravidelně a víc než půlka si jich alespoň někdy zapálila. Kouřit se začíná už ve dvanácti. To všechno se už paní ministryni zdálo příliš.

Nic extra nového to přitom není: s podobným návrhem přišla už před dvěma lety, ale protože ochrana mládeže je v kompetenci jednotlivých spolkových zemí, zatím se nic nestalo.

O ochraně mládeže rozhodují spolkové země

Kouřit a pít alkohol už nyní nesmějí v Rakousku děti do 16 let. Alespoň víceméně, protože v každé zemi to je jinak. Poslední pokus sjednotit ochranu mládeže ztroskotal v roce 2013. Tehdy šlo o to, dokdy se mladiství mohou pohybovat venku bez doprovodu dospělé osoby.

Dnes smí být 14letá dívka ve Vídni sama na ulici do jedné hodiny ráno, ve Štýrsku do 23 hodin, stejně jako v Salcbursku – tam ovšem v noci na neděli a na státní svátky povolují hodinu navíc. V Horních Rakousích mají mladí lidé do 16 let utrum od půlnoci.

Podobně komplikované to je s konzumací alkoholu. V Tyrolsku nesmějí mladí do 16 let alkohol pouze kupovat a pít na veřejnosti, v Burgenlandu ho nesmějí konzumovat vůbec. Sedmnáctiletí v Salcbursku sice smějí pít pivo a víno, tvrdý alkohol ale ne. V Korutanech teenageři mezi 16 a 18 lety pít smějí, hladina alkoholu v krvi jim ale nesmí překročit 0,5 promile. Když jdou někam pařit, měli by si tedy asi podle všeho nosit alkoholtester.

Kouřit se smí od 16 let, ve Vídni ale platí zvláštní ustanovení, že do 18 let si nesmíte zapálit ve školním areálu.

Návrh ministryně Karmasinové (mimochodem – jde o vnučku nacisty Franze Karmasina, státního tajemníka předsednictva slovenské vlády za tzv. slovenského štátu, který byl po válce odsouzen v Československu v nepřítomnosti k trestu smrti) projedná koncem března v dolnorakouské Kremži konference zemských radních.

Podle bleskového průzkumu většina obyvatel její návrh schvaluje a jsou pro něj i spolkové země. Byly by ale raději, aby v této otázce platil celorakouský zákon. Zatím není jasné, jak by měla jednotná regulace vypadat, jaký by měl být případný postih či zda se zákaz bude týkat i elektronických cigaret a vodních dýmek.

Volit ano, kouřit ne

Obecně platí tendence věkovou hranici pro různá omezení spíše snižovat. Sází se na to, že možnost samostatně se rozhodovat vyvolá v mladých lidech potřebu převzít vlastní odpovědnost. Rakušané mohou od šestnácti volit, pít alkohol, začít si dělat řidičský průkaz a dokonce si nechat vylepšit vzhled u plastického chirurga.

Proč se najednou u cigaret ve svéprávnost mladých lidí nevěří? Už jenom několikeré odložení loňských prezidentských voleb v Rakousku udělalo ze 40 tisíc mladých, kteří v den hlasování dovršili 16 let, další potenciální prvovoliče. Ti si po vhození hlasovacího lístku pro budoucí hlavu státu mohli legálně zapálit, což už zřejmě příště nepůjde.

Další paradox je, že v návrhu jde pouze o věkovou hranici pro konzumaci, nikoliv prodej. Zákaz prodeje tabáku totiž na zemské úrovni regulovat nelze a dokonce se o něm zatím ani neuvažuje. To by pak mohlo vést k absurdním situacím, kdy by si sedmnáctiletý sice směl legálně koupit cigarety, ale už by je nesměl kouřit.

Problém představují i automaty na cigarety. Dokud se nezakážou, nemá žádná kontrola věku smysl. Navrhované opatření proto možná tak trochu připomíná Evropskou unii, která zřejmě rozeznává dva druhy rtuti: zatímco ta v teploměrech je špatná, ta v úsporných zářivkách dobrá.

Je také sporné, zda na mladé kuřáky udělá opatření nějak velký dojem a skutečně je odradí od jejich neřesti. Jak navíc ukazuje boj proti drogám, mělo by se raději sázet na prevenci.

Nejlepším motivem k tomu, aby mladí lidé s kouřením vůbec nezačínali, by mělo být vlastní vědomí péče o zdraví a celkový postoj společnosti k tomuto problému. Ten je přece jen poněkud zvláštní v zemi, kde zákaz kouření v pohostinských zařízeních bude platit až od května 2018 a kde se povinnost trafikantů kontrolovat věk - zatím šestnáctiletých - zákazníků zavedla až od letošního roku.

Bude navrhované opatření účinné?

Ministryni jde především o vyslání signálu, jak sama říká. To ale možná nebude stačit. Podobné zásahy do soukromí je přece jen třeba lépe zdůvodnit lidem, kteří si své zástupce už smějí sami volit. Mladí lidé jsou podle studie filadelfské Temple University obecně ochotni více riskovat, neodradí je tedy nějaký zákaz reklamy ani šeredné obrázky na krabičkách.

Autor studie Laurence Steinberg proto navrhuje opatření, která by jim přístup k cigaretám výrazně ztížila – nejlépe vysokou cenu. Výrazné věkové omezení by podle něj také bylo účinné. Pan profesor totiž vychází z logické teorie, že skoro každý šestnáctiletý má řadu kamarádů mezi osmnáctiletými. Za účinnou věkovou hranici proto považuje 21 let – aby si prostě školáci nemohli legálně cigarety opatřit.

Pokud ovšem úřady i po případném zavedení nového opatření načapají šestnáctileté Rakušany s cigaretou, neměly by je kriminalizovat, soudí experti. Snad by stačilo jen podat hlášení rodičům, a nikoliv mladé lidi hned pokutovat. Těžko je trestat za něco, co se jim za dva roky povolí. Třeba ve Štýrsku jsou nyní ohledně kouření přísní: Kuřák, jemuž ještě není 16, zaplatí policii na místě pokutu 20 eur. V Tyrolsku je znám případ, kdy musel mladistvý zaplatit dokonce 40 eur.

Zatím se přestupky proti zákonu o ochraně mládeže obecně řeší napomenutím, pohovorem na úřadu péče o mládež anebo pokutami až do výše 215 eur, pokud dotyčný nereaguje. Úřady mohou rovněž dát napomenutí zákonným zástupcům, případně jim uložit správní pokutu až do výše 7260 eur.

Zdroje:
Vlastní