Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Vojáci v ulicích Ho Či Minova města dohlížejí na dodržování zákazu vycházení

Vojáci v ulicích Ho Či Minova města dohlížejí na dodržování zákazu vycházení
Vojáci dnes ve městě kontrolují u lidí povolení k pohybu po ulicích a rozvážejí potraviny, píše agentura Reuters | zdroj: Profimedia

Ulice vietnamského Ho Či Minova Města dnes začali střežit vojáci, kteří pomáhají úřadům dohlížet na dodržování nových karanténních opatření.

Případů koronaviru v obchodním centru jihoasijské země v posledních dnech přibývalo a vláda se rozhodla zpřísnit místní uzávěru - ve zhruba devítimilionovém městě nyní platí zákaz vycházení. Podle agentury Reuters oznámení opatření o víkendu vyvolalo panické nákupy v supermarketech.

Vojáci dnes ve městě kontrolují u lidí povolení k pohybu po ulicích a rozvážejí potraviny, píše Reuters s odvoláním na svědky a fotografie ve státních médiích. Obyvatelé dvou městských čtvrtí přitom uvedli, že dostali balíčky s rýží, masem, rybami a zeleninou.

Vietnam prožívá dosud nejhorší vlnu šíření viru SARS-CoV-2, jejímž epicentrem je Ho Či Minovo Město. Úřady tam zavedly poměrně přísná omezení pohybu obyvatel už minulý měsíc, ale množství infekcí a úmrtí spojených s covidem-19 dál narůstalo.

Ministerstvo zdravotnictví registruje v Ho Či Minově městě celkem 176.000 případů nákazy a 6670 úmrtí lidí infikovaných koronavirem. To představuje polovinu všech případů a 80 procent úmrtí v zemi, poznamenal Reuters.

Vietnamu se po většinu loňského roku dařilo šíření koronaviru potlačovat. Země, kde žije přibližně 96 milionů obyvatel, od začátku pandemie eviduje 348.000 infikovaných a přinejmenším 8277 úmrtí s covidem-19, přičemž většinu případů ministerstvo zaznamenalo v současné vlně, která vypukla v dubnu a jíž úřady přičítají šíření nakažlivější mutace delta. Zdravotníci dosud plně očkovali proti covidu-19 zhruba 1,8 milionu obyvatel, tedy přibližně dvě procenta populace.

Zdroje: