Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Vláda zpřísňuje od soboty proticovidová opatření (AKTUALIZOVÁNO)

Vláda zpřísňuje od soboty proticovidová opatření (AKTUALIZOVÁNO)
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Kabinet s účinností od soboty zpřísnil opatření proti šíření covidu-19, soustředil se především na omezení mobility obyvatel.

Jak novinářům po zasedání kabinetu řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), vláda si nemůže dovolit podcenit aktuální situaci i vzhledem k šíření nové nakažlivější mutace viru. Na rozdíl od minulosti by se mohla začít epidemická situace horšit v době, kdy jsou již zaplněné nemocnice. 

Navzdory spekulacím se kabinet nerozhodl například vymezit maximální vzdálenost, do které se lze vzdálit od bydliště. Hamáček však nevyloučil, že v budoucnu bude nutné omezit cestování například na okres či kraj.

Ubytovací služby jen na služební cestě a s potvrzením

Ubytovací služby budou moci využívat pouze lidé na služební cestě, a to bez rodinných příslušníků. Zájemci o pobyt se budou muset prokázat písemným potvrzením zaměstnavatele či objednatele služby v případě živnostníků. Poskytovatelé ubytovacích služeb budou muset potvrzení uchovávat. Ubytovací zařízení i dosud mohla sloužit jen hostům na pracovních cestách, vláda se ale rozhodla opatření upřesnit. Nařízení začne platit od půlnoci z pátku na sobotu.

Vláda zároveň rozhodla o tom, že lidé budou moci vyrazit do vlastních rekreačních objektů, pobývat v nich ale mohou pouze členové jedné domácnosti.

Ubytovací služby budou nadále otevřeny osobám, kterým byla nařízena pracovní povinnost podle krizového zákona, dále lidem s nařízenou izolací nebo karanténou a též cizincům, pokud nemají jiné bydliště na území České republiky a pobývají v zemi v souladu s předpisy.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) řekl, že by se neměly setkávat rodiny, které spolu běžně nežijí.

Testování zdarma každé tři dny

Na základě mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví se lidé od pátku budou moci nechat zdarma testovat na covid-19 každé tři dny. Důvodem je především výskyt nových mutací koronaviru, které jsou nakažlivější než původní varianta. Blatný řekl, že tím chce ministerstvo pomoci také pendlerům. Například Rakousko totiž od pondělí 1. února zavede povinné testování pendlerů na koronavirus. Test bude nutný zřejmě dvakrát týdně, protože nesmí být starší než 72 hodin. Celkem od loňského listopadu, kdy se antigenní testy začaly v Česku používat, lidé absolvovali zhruba 1,5 milionu testů.

Kabinet v rámci opatření obnovil také zákaz návštěv pacientů v nemocnicích u lidí na lůžkách akutní péče. V pravidlech zůstaly některé výjimky, dál je možná například přítomnost třetí osoby při porodu, návštěva u osob s omezenou svéprávností či u dětských pacientů.

Autoškoly s respirátorem, lanovky už ani pro pěší

Lanovky a vleky už nebudou moci vozit kromě lyžařů ani pěší. Využívat je budou smět jen složky integrovaného záchranného systému. Provoz lanových drah a vleků byl dosud omezen jen v souvislosti s užíváním sjezdových tratí. V rámci zpřísnění protiepidemických opatření už nebude platit ani tato výjimka.

V autoškolách budou muset instruktoři i žáci využívat nově respirátory třídy FFP2 nebo KN95. Dále ale budou moci řidičské lekce fungovat.

Nošení respirátorů na rizikových místech nebude povinné, vláda je ale jako ochranu před šířením koronaviru doporučuje. Vláda nechce stanovovat jejich maximální cenu i kvůli tomu, že mezi nimi je mnoho rozdílů. Užívat respirátory by měli i lidé při nutné návštěvě, například blízkých.

Opatření začnou platit v noci z pátku na sobotu, mají snížit mobilitu obyvatel. Trvat budou podle ministra Blatného zřejmě dva až tři týdny, až klesnou počty hospitalizovaných s covidem na tři až čtyři tisíce. Policie bude v následujících dnech a týdnech kontrolovat dodržování opatření, včetně nově přijatých. Podle ministra Hamáčka má ale omezené kapacity, proto nebude chodit dům od domu, ale zaměří se na excesy. Policie nebude omezovat jednodenní výlety na hory, například tak, že by zřídila kontrolní stanoviště u horských středisek.

Bodové skóre systému PES není v současnosti pro další vývoj protiepidemických opatření relevantní, uvedl Blatný. Diskuse o nastavení jednotlivých stupňů epidemického rizika podle něj bude možná až poté, co se podaří snížit v současnosti vysoké počty nakažených covidem v nemocnicích.

EA7A9874 Tisková konference po mimořádném jednání vlády 28. ledna 2021 | zdroj: Úřad vlády ČR

Iniciativa Chcípl PES chce v pátek blokovat vládní budovy

Iniciativa Chcípl PES vyzvala občany, kteří nesouhlasí s vládními protiepidemickými opatřeními, aby v pátek přijeli do Prahy. Kolem 15:00 chce zorganizovat protest, podrobnosti oznámí o hodinu dříve na sociálních sítích. Zástupci iniciativy Jiří Janeček a Jakub Olbert v přímém přenosu na facebooku dodali, že chtějí zablokovat některé vládní budovy.

Organizátorům protestu se nelíbí, že vláda si k restrikcím "znovu vybrala nejslabší z nás, podnikatele". Zaměstnanci podle nich půjdou do továren, které fungují na 120 procent. Zkritizovali také, že vláda dala naději vlekařům, že uvolní jejich podnikání, ale neučinila tak.

Zdroje: