Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Vláda žádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 16. března

Vláda žádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 16. března
Jan Hamáček a Andrej Babiš | zdroj: Profimedia

Vláda dnes schválila žádost o další prodloužení nouzového stavu. ČTK o tom informoval vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). I tentokrát žádá kvůli opatřením proti šíření epidemie covidu menšinový kabinet o dalších 30 dnů, tedy o prodloužení nouzového stavu do 16. března.

Sněmovna by žádost měla posuzovat ve čtvrtek odpoledne, v úterý budou o podmínkách podpory jednat zástupci vlády s opozicí. Nyní končí nouzový stav s nedělí 14. února.

Vláda žádá o prodloužení stavu, který jí umožňuje nařizovat některá opatření a také nasazovat do nemocnic vojáky, už pošesté. V minulých případech podpořili menšinovou vládu ANO a ČSSD při prodlužování stavu nouze poslanci KSČM, kteří ji v dolní komoře tolerují. Širší vedení komunistů ale v pátek doporučilo poslancům tentokrát pro prodloužení nehlasovat. V neděli jednal o podpoře premiér Andrej Babiš (ANO) s předsedy Pirátů a STAN Ivanem Bartošem a Vítem Rakušanem.

Opozice žádá širší otevření škol, zvýšení motivace lidí k testování či zlepšení systému kompenzací. Chce také, aby vláda předložila speciální zákon, nebo změnila dosavadní legislativu tak, aby nouzový stav nebyl pro opatření nutný.

Nouzový stav platí při nynější vlně epidemie od 5. října, v polovině února bude jeho délka činit 132 dnů. Je to dvojnásobek oproti délce nouzového stavu, který platil při loňské jarní vlně covidu.

Úpravy legislativy tak, aby nebylo potřebné prodlužování nouzového stavu, budou probírat špičky sněmovních stran na úterní schůzce. Podle Hamáčka by se mohlo rozhodnout, zda se půjde cestou zvláštního pandemického zákona, nebo změnou krizových zákonů.

Vláda dnes posuzuje návrh ministerstva školství, který by za používání testů na covid umožnil návrat žáků a studentů do škol, kam nyní mohou pouze první a druhé ročníky základních škol, a také návrh na finanční motivaci lidí, aby se nevyhýbali karanténě nebo izolaci. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) kabinet chystá i nový systém kompenzací.

Zdroje: