Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Vláda Sobotky a Babiše rozdala víc prémií než Rusnokův kabinet

Vláda Sobotky a Babiše rozdala víc prémií než Rusnokův kabinet
Sobotkova vláda rozdala víc odměn než Rusnokův kabinet, přestože slibovala šetřit. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Vládní koalice v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou a vicepremiérem Andrejem Babišem rozdala na odměnách o 35 milionů víc než v loňském roce Rusnokův kabinet, jak spočítal Český rozhlas. Celková částka odměn přesáhla 229 milionů korun. Ministři se hájí, že státu i tak už svými kroky ušetřili dost peněz a navíc pracují ve dne v noci, takže na prémie mají právo.  

Nejštědřejší ruku měl lidovecký ministr kultury Daniel Herman, v jeho resortu se rozdalo přes devět milionů. "Mé rozhodování je vedeno uvážlivým přístupem podle množství práce, která je vykonána, její kvality a míry odpovědnosti, kterou ti lidé nesou," uvedl Herman pro Radiožurnál.

V porovnání s jeho předchůdci rozhodně nešetřil a odměny oproti předchozímu období zdvojnásobil. Lidé na vyšších pozicích si tak přišli na velmi zajímavé částky – například svému ekonomickému náměstkovi Renému Schreierovi a řediteli svého kabinetu Patriku Košickému věnoval ministr téměř čtvrt milionů navíc.

Vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který rád hřímá nad plýtváním státních prostředků předchozími vládami, na svém ministerstvu rozdal přes 41 milionů. Ministerstvo vnitra přilepšilo zaměstnancům o téměř 44 milionů, na obraně se Vánoce oslaví s více než 22 miliony na bonusech, na ministerstvu práce s 20 miliony a na ministerstvu životního prostředí s téměř 16 miliony.

Prémie se rozdávaly i na úřadu vlády, tam si zaměstnanci přišli celkem na více než 14,5 milionu. "Snažím se, aby úřad vlády v letošním roce, ačkoli ještě neplatí zákon o státní službě, ten limit dodržoval. To znamená, celkové celoroční odměny zaměstnanců úřadu vlády by se měly pohybovat na úrovni do 25 procent jejich celoročního platu," prohlásil Sobotka, který loni kritizoval výši prémií Rusnokovy vlády.  



Zdroje: