Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Vláda slíbila kompenzace firmám. Do tepláren se může vrátit uhlí i topné oleje

Vláda slíbila kompenzace firmám. Do tepláren se může vrátit uhlí i topné oleje
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a premiér Petr Fiala informují o energetických opatřeních vlády. | zdroj: Profimedia

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela se chystá zavést program kompenzací pro firmy ze zpracovatelského průmyslu. Náklady odhaduje na 25 až 28 miliard korun. První návrh pomoci chce vládě předložit v září.

Síkela to řekl ve středu na tiskové konferenci po zasedání kabinetu.

Ministr také navrhne navýšit letošní pomoc domácnostem s cenami energií. Zaměří se hlavně na zranitelné zákazníky, které bude ministerstvo teprve definovat.

Mezi firmami budou mít nárok na náhrady ty, které prokážou provozní ztrátu kvůli vysokým cenám energií.  „Budeme kompenzovat až 30 procent způsobilých nákladů u normálních firem, až do 50 procent u energeticky náročných a do 70 procent způsobilých nákladů u zvláště energeticky náročných provozů,“ informoval Síkela.

Zavést pomoc umožňuje dočasný krizový rámec, který Evropská komise představila na konci března. Síkela sdělil, že maximální výše podpory bude podle něj dva miliony eur (49,1 mil. korun).

Síkela upozornil, že jeho úřad připravil několik variant kompenzací. Ministerstvo podle něj uvažovalo například o náhradách za plyn pouze pro sklářský a keramický průmyslu. Nakonec ale Síkela zvolil širší okruh příjemců a kompenzace za elektřinu i plyn.

Firmy začínají propouštět

Profesní organizace už dlouho vládu vyzývají, aby využila krizový rámec a pomohla firmám zvládnout drahé energie. Hospodářská komora ve středu informovala, že do konce roku plánuje kvůli drahým energiím propouštět 18 procent firem, v případě velkých podniků nad 500 zaměstnanců rozdá výpovědi až 27 procent společností.

Jsou to především firmy ze zpracovatelského průmyslu a stavebnictví. Některé už začaly rozdávat výpovědi.

Síkela se také chystá předložit návrh na založení státního obchodníka s energiemi, který by mohl pomoci s nákupem energií například pro kraje nebo nemocnice.

Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci také informoval, že Ministerstvo průmyslu a obchodu od 5. září vyhlásí předcházení stavu nouze v teplárenství, který dovolí teplárnám topit jinými palivy než zemním plynem.

 „Teplárny se mohou už nyní začít zásobovat uhlím, lehkými topnými oleji a dalším palivem a budou mít jistotu, že ho v zimě využijí,“ řekl Fiala. Připustil, že tato paliva nesplňují aktuální emisní standardy, ale dostatek plynu a elektřiny je nyní prioritou.

Vyšší platy pro zaměstnance veřejné sféry

Na středečním zasedání vláda schválila i vyšší tarify všem zaměstnancům veřejných služeb a státu, kteří letos v lednu nedostali přidáno. Tarify, tedy základ výdělku, se jim zvednou o deset procent.

Do konce roku si to z rozpočtu státu, samospráv a zdravotních pojišťoven vyžádá 5,17 miliardy korun navíc. Podle Fialy se tím ale schodek rozpočtu nezvýší, ministerstva mají peníze najít ve své pokladně.

Na růstu výdělků se dohodli lídři vládních stran s odbory.

Zdroje: