Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Venkov na vlastní nebezpečí. Španělskému městečku došla trpělivost se zhýčkanými turisty

Venkov na vlastní nebezpečí. Španělskému městečku došla trpělivost se zhýčkanými turisty
Kokrhání prostě k venkovu patří | zdroj: Profimedia

Budíček v pět ráno na dovolené nepotěší asi nikoho, na venkově s tím ale musíte počítat. Stejně jako s hromádkami hnoje přes cestu nebo cinkáním kravských zvonů. Pokud se vám to nelíbí, nejezděte sem, vzkazuje turistům severošpanělská obec.

Někteří volali a stěžovali si na hýkající osly. Jiní turisté vytáčeli čísla oficiálních činitelů severošpanělské obce Ribadesella, kde žije 5700 stálých obyvatel, aby je upozornili na trus, který za sebou nechávají potulující se krávy. „Minulý týden jsme tu měli dámu, která nám volala třikrát nebo čtyřikrát kvůli kohoutovi, který ji budil v pět ráno,“ řekl listu The Guardian Ramón Canal, starosta Ribadeselly. „Tvrdila, že s tím máme něco dělat.“

Zástupci obce poslechli a zakročili. Ovšem jejich reakce zřejmě nebyla taková, v jakou mrmlající turisté doufali. Na veřejnosti se objevily lehce ironické plakáty, které návštěvníky nabádají, aby „přijali všechna rizika“ venkovského života.

„Máme tu kostelní zvony, které pravidelně zvoní, kohouty, kteří kokrhají za úsvitu, a stáda dobytka, která žijí opodál a občas nosí zvonce, které také dělají hluk,“ stojí na jednom z plakátů, které se objevily v minulých dní. „Pokud tohle všechno nedokážete zvládnout, pak možná nejste na správném místě,“ pokračuje text.

Inspirace francouzskou vesnicí

Cílem této kampaně je zmírnit občas doširoka zející propast mezi městským a venkovským životem, řekl starosta španělské stanici Antena 3. „Lidé by si měli uvědomit, že mléko nevzniká v kartonových krabicích - pochází od krav, které musíte krmit a pečovat o ně,“ dodal.

Podle jeho zástupce Luise Sáncheze se obec při své plakátové kampani nechala inspirovat obcí v jižní Francii. Asi před dvěma lety Saint-André-de-Valborgne, kde žije asi 400 lidí, vyvěsila v reakci na mrzuté návštěvníky z města plakáty varující před zvonícími zvony, cinkajícími kravskými zvonci a kokrhajícími kohouty.

I když v Ribadeselle si stěžovala jen malá část turistů, obec této příležitosti využila, aby dala obyvatelům jasně najevo, na čí straně stojí, dodal Sánchez. „Slyšet v noci kokrhat kohouta je normální. Když přijedete do venkovského hotelu, měli byste si být vědomi toho, že tohle je na venkově každodenní život.“

Plakáty ovšem neslouží jen k varování turistů. Pro ty, kdo si rádi užijí potulující se ovce a ranní kohoutí budíček, mají plakáty v Ribadeselle doušku: „Pokud na druhou stranu patříte mezi ty privilegované, kdo všechno tohle snesou, pak na vás čeká nádherné okolí a vynikající produkty, které vyrábějí naši fantastičtí farmáři, zemědělci nebo umělci. Užijte si Ribadesellu!“

Zdroje: