Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Velká Británie se rozloučila s královnou Alžbětou II.

Velká Británie se rozloučila s královnou Alžbětou II.
Pohřeb britské královny Alžběty II. | zdroj: Profimedia

Statisíce lidí se dnes v Londýně naposledy rozloučily s britskou královnou Alžbětou II., jejíž sedmdesátileté panování bylo nejdelší v britské historii a jejíž úmrtí mnozí označují za konec jedné éry. Miliony lidí sledovaly smuteční ceremoniál v televizi nejen v Británii, ale i v řadě dalších zemí.

Na dva tisíce státníků, monarchů a dalších osobností se zúčastnilo bohoslužby ve Westminsterském opatství v Londýně, kterou zakončily dvě minuty ticha, jimiž památku panovnice zesnulé 8. září ve věku 96 let uctilo celé království. Další smuteční obřad s menší účastí se uskutečnil v podvečer v kapli svatého Jiří na hradě Windsor. Večer byla královna po soukromém obřadu pohřbena po boku svého manžela.

Ve Westminsterském opatství se konala bohoslužba za Alžbětu II.

Na závěr hodinové bohoslužby ve Westminsterském opatství za zesnulou královnu zazněla obřadní vojenská skladba Last Post. Po zpěvu hymny nakonec na kůru se sólovým žalozpěvem vystoupil vrchní královský dudák. Rakev v úvodu obřadu umístilo na katafalk před hlavním oltářem osm nosičů, kteří ji pak vrátili na historickou lafetu. S tou se poté 142 příslušníků královského námořnictva vydalo k Wellingtonovu oblouku, odkud rakev v pohřebním voze zamířila na hrad Windsor.

„S vděkem vzpomínáme na její neochvějný závazek vznešenému poslaní královny Británie a Společenství,“ pronesl v úvodu bohoslužby westminsterský děkan David Hoyle ke shromážděným 2000 hostům.

Cestou k oltáři rakev minula hrob neznámého vojína v hlavní chrámové lodi a také řadu bývalých britských premiérů usazených v chórových lavicích. V jižní příčné lodi katedrály seděli příslušníci královských rodin, prezidenti a premiéři z celého světa. V severní příčné lodi byli držitelé vysokých britských vyznamenání - Viktoriina kříže a Jiřího kříže - z Británie i britského Společenství.

„Osudem mnoha vůdců bývá, že jsou oslavováni za svého života a zapomenuti po své smrti. Osudem služebníků Boha, ať slavných či neznámých, je, že jejich smrt je dveřmi ke slávě,“ prohlásil arcibiskup z Cantebury Justin Welby, který přednesl kázání.

Krátce po děkanovi z Westminsteru a po zpěvu Žalmu 42 složeného pro tuto příležitost vystoupila se čtením z evangelia podle Jana ministerská předsedkyně Liz Trussová. Vybrala si pasáž, ve které Kristus svým následovníkům slibuje místo v nebi. Se čtením vystoupila i generální tajemnice britského Společenství Patricia Scotlandová.

Ve smutečním průvodu, který rakev po obřadu provázel, opět kráčel král Karel III. s nejvýše postavenými mužskými členy královské rodiny. Ženy z královské rodiny následovaly v automobilech. Rakev poté putovala smutečním průvodem z Westminsterského opatství přes Buckinghamský palác, který byl královniným domovem po 67 let i místem narození jejího syna, krále Karla III.

Do tří smutečních průvodů s čestnými strážemi, které doprovázely královnu z Westminsterského sálu do opatství, odtud k Wellingtonově oblouku, a pak na hradě Winsdor ke kapli svatého Jiří, se zapojilo na 4000 příslušníků různých vojenských útvarů.

Státníci přítomni na bohoslužbě se po skončení obřadu odebrali na recepci, kterou pořádá britský ministr zahraničí James Cleverly.

Spuštěním rakve skončil smuteční obřad na hradě Windsor 

Spuštěním rakve královny Alžběty II., ze které byly odebrány korunovační klenoty, do krypty v kapli svatého Jiří na hradě Windsor skončil smuteční obřad, kterého se tam účastnilo asi 800 hostů. Byli mezi nimi členové královské rodiny, premiéři členských zemí britského Společenství či zaměstnanci královských sídel, kteří se s panovnictví osobně setkávali.

Po státním pohřbu a velkolepém průvodu v Londýně odpoledne přijel pohřební vůz s královninou rakví do městečka Windsor. Ke stejnojmennému hradu rakev panovnice doprovodilo procesí s čestnými strážemi po takzvané Dlouhé stezce, kterou lemovali vojáci z několika vojenských útvarů, vojáci rakev také doprovázeli. Každou minutu se rozezněly zvony a zevnitř hradního areálu zněly dělové salvy.

Procesí, které doprovázela smuteční hudba, na místě pozorovaly tisíce lidí. Zesnulou panovnici přišli vyprovodit také její mazlíčci. Zaměstnanci hradu na nádvoří přivedli psy corgi, plemeno, které Alžběta II. chovala celý život, a před hradem byl také královnin poník Emma.

K vojenskému doprovodu se na hradním nádvoří znovu přidali také vysoce postavení členové královské rodiny, včetně nového krále Karla III. Společně se odebrali do kaple svatého Jiří na menší smuteční obřad.

V doprovodu členů královské rodiny přenesli nosiči rakev do interiéru kaple. Sbor poté zazpíval Žalm 121. Bohoslužbu zahájil windsorský děkan David Conner. „Její klidná a důstojná přítomnost nám uprostřed našeho rychle se měnícího a často neklidného světa dodala důvěru, abychom stejně jako ona čelili budoucnosti s odvahou a nadějí,“ prohlásil o královně Alžbětě na úvod bohoslužby.

Po Connerovi přečetli modlitby tři kaplani z panství, na kterých královně nejvíce záleželo - Sandringhamu, Balmoralu a Windsoru. Korunní klenotník poté z rakve sňal královninu korunu, žezlo a jablko, které se vrátí do londýnského Toweru. Královnin lord komoří, kterým byl bývalý ředitel tajné služby MI5 Andrew Parker, následně symbolicky zlomil svou úřední hůlku a položil ji na královninu rakev. Ta poté byla za zvuků hymny spuštěna do královské krypty.

Královna Alžběta II. byla pohřbena v kapli svatého Jiří na hradě Windsor

Rakev byla večer uložena do krypty v kapli svatého Jiří na královském hradě Windsoru. Alžběta II. spočinula vedle svého manžela, prince Philipa. Královská rodina to oznámila na svém webu.

„Královna byla pohřbena společně s vévodou z Edinburghu v pamětní kapli Jiřího VI.,“ píše se v prohlášení. Uložení rakve přihlíželi v soukromí pouze nejbližší příbuzní královny. Britská média obřad označila za „intimní“, ceremonii na rozdíl od státního pohřbu nepřenášela žádná média. Poslední rozloučení s „matkou, babičkou a prababičkou“ tak bylo v ostrém kontrastu s velkolepým veřejným rozloučením, které se odehrálo během dne, napsal list The Guardian.

Kromě prince Philipa, který zemřel loni, jsou v kapli uloženi i rodiče panovnice, král Jiří VI. a královna matka Alžběta, a její sestra Margaret. Pamětní kapli Jiřího VI. nechala Alžběta II. vybudovat v roce 1969 jako přístavek ke kapli svatého Jiří, kterou začal stavět Edward IV. už v 15. století. Kaple je jedním z tradičních míst odpočinku anglických králů.

Hrad Windsor, který původně nechal postavit Vilém Dobyvatel, byl v průběhu staletí několikrát přestavován a upravován. Je ale považován za nejstarší a největší obývaný hrad na světě. Královna tam prožila mnoho času, od druhé světové války až po pandemii covidu-19. Zvláště v posledních letech se stal jejím oblíbeným sídlem.

První státní pohřeb od roku 1965

Dnešní rozloučení s Alžbětou II. bylo prvním státním pohřbem v Británii od roku 1965, kdy země naposledy vyprovázela premiéra Winstona Churchilla. Britská média dnešní událost v Londýně označila i za největší bezpečnostní akci v novodobé historii, kterou zajišťuje přes 10 000 policistů ve spolupráci s tajnými službami, protiteroristickými jednotkami i armádou.

Do devítimilionové britské metropole přijel podle odhadů asi milion lidí, kteří se chtěli s královnou naposledy rozloučit. Mezi smutečními hosty ve Westminsterském opatství byla řada hlav států či vlád, včetně amerického prezidenta Joea Bidena či prezidenta Francie Emmanuela Macrona, rovněž mnozí monarchové, například španělský král Felipe VI., jeho otec Juan Carlos I., japonský císař Naruhito či dánská královna Margrethe II. Česko zastupoval premiér Petr Fiala. Vedle politiků byli mezi pozvanými například i někteří zdravotníci, kteří pomáhali v boji s pandemií covidem-19.

profimedia-0724023354 Westminsterský sál se uzavřel pro veřejnost | zdroj: Profimedia

Rakev s královninými pozůstatky byla do Westminsterského opatství přemístěna z nedalekého Westminsterského sálu britského parlamentu, kde se s panovnicí mohla od středy do dnešního rána loučit veřejnost. Stovky tisíc lidí v několik kilometrů dlouhé frontě strávily dvanáct i více hodin.

Ceremoniál sledovaly miliony lidí

Dnes desetitisíce lidí zaplnily prostor podél trasy smutečního průvodu s rakví. Ti, kteří se k místu nedostali, sledovali událost na velkoplošných obrazovkách nebo alespoň na mobilních telefonech. V celé zemi podle BBC (zpravodajství BBC ZDE.) pohřební ceremoniál sledovaly miliony lidí, v řadě měst byly velkoplošné obrazovky na náměstích, jedna i v londýnském Hyde Parku, kde se shromáždily davy Britů i zahraničních turistů. Další lidé obřad a průvod sledovali v televizi doma či v restauracích nebo v kinech, z nichž řada už o víkendu hlásila, že všechna místa jsou rezervována. Kvůli obrovskému počtu příchozích zavedl Londýn rozsáhlá dopravní omezení.

Už od úmrtí královny jsou její portréty takřka po celém Londýně, také jinde v zemi mají Alžbětin obrázek například ve výlohách obchodů a řada z nich prodává smuteční suvenýry. Pietním místem se stal i Green Park za Buckinghamským palácem, kam v posledních dnech zamířily desetitisíce lidí. Ohrazený prostor zaplnili květinami, obrázky, britskými vlajkami či plyšovými hračkami, například medvídkem Paddingtonem, s nímž si královna zahrála v krátkém skeči. Na dětských kresbách jsou i psi corgi, které Alžběta II. chovala celý život.

Titulní stránky všech britských deníků od bulvárního Daily Star až po ekonomický Financial Times dnes zaplnily fotografie královny. Například deník Metro na celé úvodní straně otiskl portrét mladé Alžběty II. se slovy: „Děkujeme, madam.“ Bulvární listy Daily Express a Daily Mail daly „sbohem naší skvělé královně“ a deník The Daily Telegraph připomněl její „nezištnou službu“ národu.

Státní smutek bude na žádost nového krále Karla III. pokračovat do 26. září.

Pohřeb královny láme rekordy ve sledovanosti, pro televize je ale ztrátový

Televizní přenosy z pohřbu zesnulé britské královny Alžběty II. se zařadí k nejsledovanějším vysíláním v britských dějinách. Zatímco vydavatelé novin a časopisů vydělali na rekordním prodeji tiskovin s touto tematikou, pro televize bude tento týden znamenat zejména velké vypětí a finanční ztráty.

Z úcty ke královně a v souladu s přáním Buckinghamského paláce se britská média po úmrtí panovnice dohodla, že na různě dlouhou dobu vyřadí ze svých programů a stránek reklamu. První reklamní ticho panovalo v Británii od čtvrtečního skonu Alžběty II. do konce následného víkendu. Zejména ve veřejném prostoru inzerci nahradily portréty královny. Během pracovního týdne se reklama na některých místech obnovila, při dnešním pohřbu ale opět zmizela.

„Mluvíme o ztrátě milionů a milionů liber z reklamy pro majitele médií,“ uvedl jeden z vedoucích pracovníků britské mediální agentury. „Je to něco jako masová mediální událost, která se z komerčního pohledu nikdy nestala,“ poznamenal.

Nepřetržité zpravodajství z pohřbu dnes přinášela nejen veřejnoprávní BBC, ale také stanice Sky, Channel 4 a Channel 5. Alespoň část zpravodajství by podle odhadů serveru Express mohly sledovat až čtyři miliardy lidí po celém světě, což by byl rekord. Královna se stala mediální hvězdou už při své korunovaci v roce 1953, kterou na obrazovkách sledovalo 27 milionů lidí, píše server.

Sledovanost pohřbu by mohla překonat i dvě dosud nejpopulárnější události, kterými byl pohřeb princezny Diany v roce 1997 a vítězství Anglie na mistrovství světa ve fotbale v létě 1966 v Londýně. Sledovanost navíc umocní státní svátek a volno, které na dnešek Londýn vyhlásil.

Zdroje: