Dnes je čtvrtek 20. června 2024., Svátek má Květa
Počasí dnes 23°C Oblačno

Vědci v knize popisují, jakým způsobem se podle nich šíří dezinformace o klimatu

Vědci v knize popisují, jakým způsobem se podle nich šíří dezinformace o klimatu
Greta, v šestnácti davovým řečníkem | zdroj: Profimedia

Odborníci, kteří jsou součástí vědecké sítě o klimatické vědě, v nové knize rozkrývají, jakými strategiemi se podle nich řídí organizované sítě a jednotlivci, jejichž cílem je bránit Evropě v boji s klimatickými změnami. Klimatické obstrukce se drží při životě díky vzestupu krajní pravice nebo tzv. greenwashingu, uvádí publikace. Experti se věnovali jednotlivým 11 státům včetně Česka, jedna z kapitol je věnována Evropské unii jako celku. Na tiskové konferenci v Bruselu dnes knihu představili novinářům její autoři a zástupci The Climate Social Science Network (CSSN). Publikace je přístupná on-line.

"Kniha odhaluje hluboce zakořeněné sítě dezinformací o klimatu, které se existují po celém evropském kontinentu a jsou živeny zájmy fosilního průmyslu, krajně pravicovými think-tanky, politickými skupinami a korporátními lobbisty. Kniha vrhá světlo na složité strategie popírání, zdržování a klamání, které nejenže po desetiletí brání zásadním klimatickým politikám, ale také podkopávají demokratické struktury v EU," uvedl profesor environmentálních studií, sociolog a spolueditor knihy J. Timmons Roberts.

Na knize se podíleli vědci, kteří se věnují klimatické vědě, dezinformacím, politologii, komunikaci, ekonomice. Autoři pokrývají, čím se podle odborníků zpomaluje přijímání klimatických politik. Čeští experti analyzovali klimaskepticismus, který má podle nich své kořeny v éře bývalého prezidenta Václava Klause. Jeho popírání mělo ideologické základy a tvrdil, že opatření představují ohrožení svobodného tržního hospodářství, píšou v knize. Jeho poselství mu podle autorů pomáhala šířit ODS nebo liberálně-konzervativní think-tanky.

Autoři v knize uvádí, že díky vzestupu krajní pravice v některých zemích, jako je Itálie nebo Německo, se udržuje popírání klimatu stále při životě. Využívají mimo jiné konzervativních sítí s vazbami na Spojené státy. Další krajně pravicové strany, jako jsou švédští Demokraté a španělský Vox využívají podle vědců sociálních, kulturních a ideologických rozdílů k dalšímu rozdělovaní veřejnosti.

Další z obstrukcí popsaných v knize je greenwashing velkých ropných a plynárenských společností. Prezentují se falešně jako udržitelné alternativy ve fosilním průmyslu, tvrdí autoři. Podle vědců to ovlivnilo konkrétní politická rozhodování na nejvyšší úrovni pod názvem přechodových technologií. Zařazení plynových projektů do zelené taxonomie EU je výsledkem fosilního greenwashingu, uvedli. Greenwashing je formou marketingu používanou k přesvědčování veřejnosti, že produkty, cíle a zásady organizace jsou šetrné k životnímu prostředí. Mezi další obstrukce patří také systematické odkládání nutných opatření v oblasti klimatu.

Knihu vydalo nakladatelství Oxford University Press. Kapitolu o Česku sestavili politologové Milan Hrubeš z Filozofické fakulty Univerzity v Hradci Králové a Ondřej Císař z pražské Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. V Česku loni vyšla obdobně zaměřená kniha Továrna na lži sociologa Vojtěcha Pecky.

Zdroje: