Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Ve středu přibylo 7682 případů covidu, nejméně za všední den od začátku listopadu

Ve středu přibylo 7682 případů covidu, nejméně za všední den od začátku listopadu
Epidemie v zemi zpomaluje čtvrtý týden v řadě. Panují ale obavy, že nakažlivější varianta omikron může příznivý vývoj zvrátit (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Ve středu přibylo v Česku nejméně případů covidu ve všední den od 1. listopadu, tedy za posledních víc než sedm týdnů.

Testy odhalily 7682 nakažených, skoro o čtyři tisíce méně než před týdnem. Dál zvolna ubývá lidí, kteří jsou s koronavirem v nemocnicích. Uplynulý den jich bylo 4453, před týdnem asi o 1400 víc. Počet covidových pacientů ve vážném stavu klesl za sedm dní z téměř tisícovky pod 800, vyplývá ze statistik na webu ministerstva zdravotnictví.

Nemocnice ale počty hospitalizovaných ještě zpětně dohlašují, čísla tak mohou být ve skutečnosti vyšší.

Třetí týden se snižuje i tzv. incidenční číslo, tedy počet případů za posledních sedm dní na 100 000 obyvatel. K dnešku činí 526 případů, ve stejný den předchozího týdne bylo téměř 750 a začátkem prosince 1223. Tento ukazatel klesá ve všech krajích a i v těch, kde se nákaza šíří nejvíc, se týdenní incidence dostala pod 700. Nejvyšší je nyní v Libereckém kraji, kde za týden přibylo v přepočtu na 100 000 obyvatel 662 nakažených. Relativně nejpříznivější je situace v Karlovarském kraji, kde k dnešku incidenční číslo činí 287.

Epidemie v zemi zpomaluje čtvrtý týden v řadě. Panují ale obavy, že nakažlivější varianta omikron může příznivý vývoj zvrátit. Vláda kvůli tomu zpřísnila na přelom roku režim na hromadných akcích či v restauracích. Ve školách se v první polovině ledna budou testovat dvakrát týdně všichni, tentokrát bez ohledu na to, zda jsou očkovaní nebo po covidu.

Novým koronavirem se v zemi od loňského března prokazatelně nakazilo přes 2,4 milionu lidí, z nich 35 585 zemřelo. Do poloviny prosince umírala denně víc než stovka nakažených, od té doby se počty zemřelých pohybují v desítkách denně.

Snížit riziko úmrtí, těžkého průběhu i hospitalizace má očkování. Od konce loňského prosince zdravotníci v ČR podali už víc než 15 milionů dávek vakcín, plně naočkováno je přes 6,6 milionu lidí, víc než dva miliony z nich si přišlo pro posilující dávku vakcíny. Ve středu bylo podle dosavadních údajů naočkováno 72 700 lidí, asi o 20 000 méně než o týden dřív. Většina dávek v poslední době připadá na ty posilující.

O oslabování epidemie svědčí i to, že pozitivita provedených testů se v poslední době pozvolna snižuje. Týdenní průměr pozitivních testů u diagnostických indikací, tedy u lidí s příznaky, klesl pod 25 procent, ještě na začátku prosince se přitom nákaza prokázala u každého třetího testovaného. V případě epidemiologické indikace, kdy se testuje po rizikovém kontaktu, se pozitivita drží kolem 11 procent. U nejčastějšího preventivního a plošného testování se covid prokáže u méně než pěti procent vzorků.

Laboratoře v tomto předvánočním týdnu vyhodnocují kolem 100 000 testů denně, většinu z nich přesnější PCR metodou. Je to o něco méně než minulý týden, počty testů se ale zpětně zpravidla navyšují. Kvůli přesnějšímu zachycení omikronu budou laboratoře muset od neděle 26. prosince všechny pozitivní vzorky u lidí s příznaky vyšetřit tzv. diskriminačním PCR testem, který může tuto variantu viru odhalit.

Zdroje: