Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Skandál s testy DNA: Kvůli chybám možná sedí desítky nevinných

Skandál s testy DNA: Kvůli chybám možná sedí desítky nevinných
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Renomovaná newyorská forenzní laboratoř čelí skandálu. Její přelomová metoda analýzy DNA možná poslala za mříže desítky nevinných lidí, zatímco skuteční pachatelé zůstali na svobodě. 

Tisíce trestních případů, ve kterých hrála klíčovou roli analýza DNA, možná budou muset znovu před soud. Ukázalo se, že metody, které vynalezla laboratoř newyorského koronera, nebyla tak úplně bez chybiček, informoval deník The New York Times.

Když před více než deseti lety laboratoř představila dvě unikátní metody analýzy vzorků DNA, žalobci jí padali k nohám. Dokázala získat DNA i z těch nejmenších vzorků, stejně jako identifikovat hlavní DNA ve vzorcích s genetickým materiálem od více lidí.

Stačilo jí k tomu DNA o pouhých třech buňkách nebo jen 20 pikogramů genetického materiálu (pikogram je biliontina gramu. Výsledky pak porovnává speciální software – forenzní statistický nástroj (FTS), který vypočítá pravděpodobnost, s jakou vzorek patří konkrétní osobě. Forenzní věda, která se do té doby musela spolehnout na vzorky vlasů, pokožky či tělesných tekutin, se díky ní posunula blíž krimiseriálům.

Své renomé si laboratoř získala díky podílu na identifikaci obětí z 11. září a za posledních jedenáct let přelomovými, byť spornými metodami analyzovala necelých pět tisíc vzorků DNA. Pomohly odsoudit stovky pachatelů zločinů, ale hlavně očistit podezřelé.

Jenže se najednou objevila svědectví vědců, kteří zpochybňovali důvěryhodnost metod. Jeden z techniků laboratoře podal výpověď kvůli kritice počítačové metody analýzy, bývalý člen Newyorské státní komise pro forenzní vědu prohlásil, že udělal chybu, když metodu schválil. A první šetření soudních znalců, kteří zkoumali software, který vzorky analyzoval, naznačují, že jsou v něm vážné trhliny...

Aktualizace, nebo vyřazení sporných metod analýzy?

Laboratoř rozbory zároveň začátkem roku náhle bez varování zrušila a nahradila novějšími a komplexnějšími technologiemi. Své klienty jen nenápadně informovala, že přejde na nové testy s vyšší citlivostí, protože je "plně odhodlána zůstat na špici nové technologie, aby nejlépe sloužila městu New York". O tom, co ji k přechodu na nové testy vedlo, ani zmínka…

V reakci na současná obvinění uvedla, že šlo jen o "aktualizaci a vylepšení, stejně jako automobilky přicházejí s novými modely aut, přestože ty staré slouží skvěle".  A za svou prací si stojí.

Společnost pro právní pomoc a unie obhájců však už požádala newyorský úřad generálního inspektora, aby metody koronerů prošetřil. Podle právní zástupkyně unie Julie Fryové je totiž analýza tak malého množství vzorků jako "kopie kopie kopie", čímž se snižuje kvalita zkoumaného materiálu. FTS je pak jen počítačový program, u něhož není k dispozici přístup ke zdrojovému kódu. "Nevíme tak, co se skrývá v jeho černé skříňce," uvedla.

Unie tvrdí, že forenzní laboratoř na chyby ve svých metodách přišla, ale nikomu o nich neřekla a jen je v tichosti odstranila. Pomocí zmíněné "aktualizace". Požaduje tedy, aby důkazy v podobě analýzy stopového množství DNA nebyly u soudu brány v potaz.

Pochyby ve vlastních řadách

Podle deníku The New York Times nebyli o bezchybnosti počítačového zpracování DNA přesvědčení ani sami zaměstnanci laboratoře. Bývalý technický vedoucí oddělení mitochondriální DNA Eli Shapiro dokonce raději předčasně odešel do penze, protože – jak prohlásil u soudu – měl strach podepisovat laboratorní zprávy generované počítačem.

Kvalitu počítačové analýzy zpochybňuje i doktor Bruce Budowle, tvůrce národní databáze DNA pro FBI. Program podle něj nebere v potaz vnější podmínky jako třeba počasí, které na důkazy v podobě DNA působily, a mohly je tak s postupem času znehodnotit. Navíc podle něj není možné v tak malém množství materiálu bezpečně poznat, od kolika lidí – natož od koho – DNA pochází.

Pokud se skutečně podaří prokázat, že statistická chyba, s níž laboratoř počítala, nebyla tak mizivá, může to mít dopad na stovky soudních procesů. Dají se očekávat žaloby odsouzených, žádosti o obnovu přelíčení kvůli propuštění skutečného pachatele, požadavky na odškodnění…

Ale hlavně půjde o velkou ztrátu důvěryhodnosti největší americké kriminalistické laboratoře specializující se na DNA, která ročně analyzuje důkazy ze zhruba 40 tisíc trestných činů včetně vražd, přepadení, znásilnění či nelegálního držení zbraní. 

Zdroje:
The New York Times