Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Britští poslanci posvětili 'vznik' dětí ze tří DNA

Britští poslanci posvětili 'vznik' dětí ze tří DNA
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Britští poslanci dnes schválili přelomový zákon, který umožňuje narození dětí s DNA tří rodičů – dvou žen a jednoho muže. Pokud zákon projde i Sněmovnou lordů, první takové dítě by se mohlo narodit už příští rok, informovala BBC.

Zákon, který má i množství odpůrců a rozpoutal debatu o etice, schválilo 382 poslanců, proti jich bylo 128. Velká Británie se tak zřejmě stane první zemí, která tímto zákrokem umožní mít děti i ženám trpícím genetickou poruchou – mitochondriálním onemocněním. To se přenáší z matky na dítě a je pro něj většinou smrtelná.

Nemoc spočívá v tom, že buňky matky mají vadné mitochondrie, což způsobuje mimo jiné poškození mozku, svalové ochabnutí, slepotu či srdeční selhání. 

Unikátní technika, kterou vyvinuli vědci v Newcastlu, spočívá v tom, že se ze zdravého vajíčka dárkyně odebere buněčné jádro (v embryu zůstanou jen zdravé mitochondrie) a na jeho místo se vloží jádro z oplodněného embrya skutečných rodičů.

Díky tomu se do těla dítěte zanese jen 0,1 procenta DNA dárkyně, a to nejenže se narodí zdravé, ale navíc se zastaví dědičný přenos onemocnění na další generace.

Zdroje:
bbc.co.uk