Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

V Mexiku bylo objeveno téměř pět tisíc nových skalních maleb

V Mexiku bylo objeveno téměř pět tisíc nových skalních maleb
Nově objevené skalní malby v Mexiku | zdroj: abovetopsecret.com

Celkem 4 926 dobře zachovalých skalních maleb se až dosud skrývalo před zraky archeologů v regionu Burgos v severovýchodní části Mexika. Na svých stránkách o tom informovala BBC.

Malby byly nalezeny na celkem jedenácti místech v oblasti, o níž se archeologové dosud domnívali, že v dávné minulosti nebyla obydlena. S nálezem se však pohled na historii pohoří San Carlos zásadně mění a vědci nyní usuzují, že oblast musely obývat nejméně tři skupiny lovců a sběračů. Podle archeologů v tomto spočívá hlavní význam nálezu. O dávné kultuře regionu Tamaulipas je jinak známo jen velmi málo.

Doba vzniku maleb zatím nebyla určena, avšak chemická analýza by do budoucna měla pomoct určit jejich alespoň přibližné stáří. Obrazy vyvedené v červené, černé, žluté a bílé barvě na stěnách jeskyní zobrazují jak konkrétní předměty – především lidské postavy, zvířata a hmyz – tak rovněž i abstraktní obrazce. Naleziště bohužel kromě maleb samotných neposkytla žádné další archeologické nálezy, například co se týče předmětů souvisejících se vznikem maleb.

Zdroje:
bbc.co.uk