Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 10°C Polojasno

Kauza Dozimetr: Bratři Nemrahovi přijali podmínky, soud dohodu schválil

Kauza Dozimetr: Bratři Nemrahovi přijali podmínky, soud dohodu schválil
Zakaría a Karím Nemrahovi | zdroj: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia

Obvodní soud pro Prahu 8 dnes schválil dohodu o vině a trestu v případu Zakaríi a Karíma Nemrahových, který souvisí s kauzou Dozimetr. Oba obžalovaní se se státním zástupcem dohodli na podmíněných trestech. Rozhodnutí je pravomocné. Policista Karím Nemrah v neveřejných policejních systémech podle dohody neoprávněně lustroval poznávací značky vozidel, v některých případech na popud svého bratra Zakaríi, který je obviněný v hlavní větvi kauzy Dozimetr.

„Soud sjednanou dohodu o vině a trestu schválil, neboť ji nepovažuje za nesprávnou nebo nepřiměřenou z hlediska souladu se zjištěným skutkovým stavem nebo z hlediska druhu a výše navrženého trestu (…). Soud nezjistil, že by došlo k závažnému porušení práv obžalovaných při sjednání dohody o vině a trestu,“ konstatovala soudkyně Kateřina Vltavská.

Karím Nemrah souhlasil s desetiměsíční podmínkou se zkušební dobou na 15 měsíců a také s pětiletým zákazem činnosti u bezpečnostních sborů. Zakaría Nemrah přijal půlroční podmíněný trest odložený na zkušební dobu jednoho roku, zaplatí také 25 000 korun na pomoc obětem trestných činů. Oba obžalovaní ani jejich obhájci se dnešního vyhlášení rozhodnutí nezúčastnili.

Nemrahovým hrozilo maximálně pětileté vězení. „Obecně u netrestaných pachatelů se nepodmíněné tresty zvažují jen v závažnějších případech. Ty jsou určené právní kvalifikací a sazbou trestu odnětí svobody. V tomto případě sazba odnětí svobody nebyla taková, aby soud musel uvažovat o ukládání nepodmíněných trestů,“ řekl státní zástupce Pavel Prygl po vyhlášení rozhodnutí novinářům.

Podnikatel Zakaría Nemrah podle rozhodnutí mezi lety 2021 a 2022 ve dvou případech požádal svého bratra, aby pro něj v policejní databázi prolustroval poznávací značky tří vozidel. Skupina lidí později obviněná v případu Dozimetr se totiž podle dřívějších informací médií obávala, že ji sleduje policie. Karím Nemrah v jednom případě pod smyšlenou legendou požádal o lustraci svého kolegu, který měl k dispozici zařízení s dálkovým přístupem do databáze, v druhém značku prověřil ze služebního počítače.

Karíma Nemraha pak žalobce viní ještě z toho, že v srpnu 2021 požádal jiného policistu o prověření dalších tří SPZ, a to pod záminkou, že ho testují policisté z hospodářské kriminálky, kam měl muž nastoupit. Informace ale policista nezjistil, šlo totiž o vozidla, u kterých bylo nutné pro lustraci podat písemnou žádost.

Policista byl obžalován ze zneužití pravomoci úřední osoby a neoprávněného přístupu k počítačovému systému, jeho bratr z návodu ke stejným trestným činům. Soud začal případ projednávat ve středu, po přečtení obžaloby ale oba muži i státní zástupce vyjádřili přání dohodu uzavřít. Se státním zástupcem se poté dohodli na trestech.

V hlavní větvi kauzy Dozimetr bylo obviněno víc než deset lidí. Policisté tvrdí, že organizovaná skupina v čele s podnikatelem Michalem Redlem systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Jedním z obviněných je i někdejší vlivný pražský politik Petr Hlubuček (dříve STAN).

Zdroje: