Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Schwarzenbergova rakev bude vystavena v kostele Panny Marie pod řetězem

Schwarzenbergova rakev bude vystavena v kostele Panny Marie pod řetězem
Pietní místo před Schwarzenberským domem ve Voršilské ulici | zdroj: Radek Vebr / MAFRA / Profimedia

Rakev zesnulého bývalého ministra zahraničí, poslance, senátora a hradního kancléře Karla Schwarzenberga bude vystavena pro veřejnost od středy 6. prosince do pátku 8. prosince v kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem v Praze. Rodina přijala nabídku ústavních činitelů na možnost pohřbu se státními poctami. Uskuteční se v katedrále svatého Víta na Pražském hradě v sobotu 9. prosince v poledne, sdělil ČTK asistent někdejšího ministra zahraničí Filip Šťastný.

Schwarzenberg, příslušník jedné z nejstarších šlechtických rodin v Evropě, zemřel v neděli 12. listopadu ve Vídni, kde byl poslední dny hospitalizovaný kvůli dlouhodobým zdravotním problémům. Předtím byl v nemocnici v Praze. Bylo mu 85 let. „Rodina s vděkem přijala a děkuje tímto za všechny kondolence a projevy soustrasti,“ napsala rodina na síti X.

Mši při posledním rozloučení bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner, kázat bude kněz Tomáš Halík, řekl dnes ČTK mluvčí arcibiskupství Jiří Prinz. Halík v CNN Prima NEWS uvedl, že si Schwarzenberg přál poslední rozloučení v pražském kostele Nejsvětějšího Salvátora. Z kapacitních důvodů to však nebylo možné. Rodina zatím neoznámila místo posledního spočinutí bývalého ministra, spekuluje se o hrobkách schwarzenberského rodu, nejčastěji té u zámku Orlík.

Vzhledem k původu, známosti, významu a prestiži, které se Schwarzenberg za svého života těšil, se očekává, že se do Prahy na poslední rozloučení sjedou smuteční hosté z řady zemí světa včetně členů předních evropských rodů. Podrobnostmi posledního rozloučení by se mohla ve středu zabývat vláda, řekl dnes šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

V Černínském paláci, Poslanecké sněmovně, Senátu či Knihovně Václava Havla se mohou lidé o své vzpomínky na Schwarzenberga podělit v kondolenčních knihách. Poslanci uctili Schwarzenbergovu památku v úvodu dnešní schůze minutou ticha.

Zdroje: