Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

V Česku se šíří hlavně delta, převládá až z 80 procent, informoval zdravotní ústav

V Česku se šíří hlavně delta, převládá až z 80 procent, informoval zdravotní ústav
V Česku se na začátku roku začala rozšiřovat britská varianta. Nyní tvoří asi desetinu případů. Jihoafrická a brazilská varianta koronaviru se vyskytují ojediněle (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

V Česku se šíří hlavně varianta koronaviru delta, dříve zvaná indická. Podle výsledků z posledních dvou týdnů převládá ze 70 až 80 procent.

Experti zachytili v Jihomoravském kraji také jeden případ nové varianty delta plus. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová.

Vicepremiér Jan Hamáček novinářům řekl, že na šíření varianty koronaviru delta bude potřeba reagovat. Nemá ale informace, že by vláda teď protiepidemická nařízení měnila.

„Na základě výsledků z celorepublikově hlášených dat z diskriminačních PCR za poslední dva týdny lze říci, že varianta delta je celoplošně dominantní, a to ze 70 až 80 procent. Nově byl zachycen výskyt delta plus varianty v Jihomoravském kraji. Jde o jediný záchyt v ČR,“ uvedla mluvčí SZÚ.

V Česku se na začátku roku začala rozšiřovat britská varianta. Nyní podle Čechové tvoří asi desetinu případů. Jihoafrická a brazilská varianta koronaviru se vyskytují ojediněle, upřesnila mluvčí.

„Dlouhodobě se ukazuje, že delta je velmi agresivní a že postupně dominuje. Ráno jsme měli debatu na radě pro zdravotní rizika. Nemám informace o tom, že by vláda nějak měnila nařízení. Ale bude na to potřeba nějak reagovat,“ uvedl Hamáček. Podle něj nejlepší cestou ke zvládnutí nákazy je očkování. Vyzval všechny, kteří se mohou nechat očkovat, aby to udělali. Upozornil na otevírání dalších očkovacích míst, kde není potřeba registrace.

Podle Čechové laboratoře v ČR v posledních dvou týdnech prozkoumali 1405 pozitivních vzorků, u nichž určovali příslušnost k variantě. Nová varianta delta plus se v Evropě vyskytla poprvé letos v dubnu v Anglii, dosud analýza potvrdila tento genom u 196 vzorků v evropských zemích. Jeden případ je v Česku. „Nakaženou je třicetiletá žena z Jihomoravského kraje. Případ šetřila příslušná krajská hygienická stanice a další výskyt onemocnění nebyl zaznamenán,“ uvedla v tiskové zprávě ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Nejčastěji se delta plus podle mluvčí vyskytuje v Polsku a Portugalsku. Čechová dodala, že vědci zatím data o chování této nové varianty nepublikovali. Není tak jasné, zda je nakažlivější než delta a zda má nemoc horší průběh.

Zdroje: