Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

V Česku platí přísnější pravidla: Lidé nesmějí opustit okres, povinné jsou respirátory

V Česku platí přísnější pravidla: Lidé nesmějí opustit okres, povinné jsou respirátory
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Kvůli zhoršující se epidemické situaci a přetížení nemocnic se počínaje 1. březnem na tři týdny zpřísnila pravidla pro volný pohyb lidí. Musejí zůstávat ve svém okresu, platí ale výjimky pro cesty do práce, k lékaři nebo na úřad.

Zavřely se školky a zbývající otevřené školy a také další obchody a provozovny služeb, začít má zatím dobrovolné testování na koronavirus ve firmách. Zpřísnila se rovněž pravidla pro zakrytí nosu a úst. V Česku od soboty platí nový nouzový stav, trvat má do 28. března.

Lidé si podle vládního nařízení musejí vybrat jedno místo, na kterém budou od pondělí v následujících třech týdnech pobývat. Pokud by například ještě v pondělí přejeli na chatu, musejí tam následně celou dobu zůstat. Mezi městskými částmi mohou lidé přejíždět bez omezení, platí pro ně stejná pravidla jako pro jeden okres.

Pro cesty do práce mimo okres je potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty. Nákupy jsou možné pouze v rámci okresu, a to v nezbytném počtu lidí. Dodržování omezení pohybu budou namátkově kontrolovat policisté s vojáky a příslušníky Celní správy. Dohlížet budou na 500 vytipovaných stanovištích, působit budou také mobilní hlídky.

Zhruba 26 000 policistů se do kontrol zapojí od pondělí, více než 3800 vojáků a 270 celníků se k nim má připojit od úterý. Kontrolovat budou také dodržování pravidel pro zakrývání nosu a úst a uzavření dalších obchodů a služeb. V prvních dnech bude prý policie benevolentnější, od poloviny týdne už tak tolerantní nebude.

Návštěvy příbuzných v rámci okresu s bydlištěm podle nařízení vlády povolené nejsou, pokud nejde o zajištění nezbytných potřeb či nutné péče. Vycházky, běh a další sportování přes den jsou možné jen na území obce, nikoli celého okresu. Venčení psů v noci je možné do 500 metrů od bydliště.

Otevřené zůstaly jen základní školy, školky a dětské skupiny při zdravotnických zařízeních a pro děti členů integrovaného záchranného systému a dalších klíčových pracovníků. Uzavřely se tak mateřské školy, jesle a další zařízení pro menší děti. Na on-line výuku přecházejí také žáci prvních a druhých tříd základních škol, zavřely se speciální školy pro handicapované.

Výjimky pro maloobchod a služby vláda zredukovala asi na polovinu. Mohou otevřít potraviny, lékárny, drogerie, optiky nebo květinářství. Ze služeb mohou fungovat čerpací stanice, výdejny zboží z e-shopů, myčky aut bez obsluhy nebo servisy telefonů a počítačů. Lidé si také stále mohou nechat opravit auto, nesmějí ale dovnitř do servisů.

Vláda nechala výjimku také trafikám, prodejnám krmiv, zahrádkářských a domácích potřeb. Znovu se naopak zavřely prodejny s dětským textilem a obuví, papírnictví, v provozu nesmějí být ani galanterie a obchody se zbraněmi a střelivem. U stravovacích provozů se režim nezměnil, dál mohou prodávat přes výdejní okna.

V hromadné dopravě, obchodech a na dalších frekventovaných místech musí lidé ode dneška povinně nosit jedině respirátory, případně nanoroušky. Dvě chirurgické roušky, které mohli mít místo respirátoru dříve, už nestačí. V zastavěném území obce je třeba vždy mít minimálně chirurgickou roušku. Nošení chirurgických roušek nebo respirátorů je nově až na výjimky povinné také na pracovištích.

Zdroje: