Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Kdo bude v čele Afghánistánu? Nejvýše postaveným mužem je mulla Achúndzáda

Kdo bude v čele Afghánistánu? Nejvýše postaveným mužem je mulla Achúndzáda
Tálibánský guvernér Kandaháru Haji Mohammad Yousaf a další zástupci Tálibánu. Na regionální úrovni Tálibán chce jmenovat guvernéry, policejní šéfy a velitele pro jednotlivé provincie a okresy | zdroj: Profimedia

Nejvýše postaveným mužem v Afghánistánu bude vůdce radikálního hnutí Tálibán mulla Hajbatulláh Achúndzáda. Prezident a předseda vlády mu budou podřízení. Oznámil to afghánský server TOLOnews.

Tálibán uvádí, že jednání o složení vlády jsou v konečném stadiu a hnutí prý o vládě brzy vydá prohlášení. V minulosti vedení Tálibánu informovalo, že v zemi není místo pro demokracii, nepůjde ani o republiku, ani o emirát.

„Konzultace o nové vládě jsou téměř u konce. Islámská vláda, již brzo vyhlásíme, se stane pro národ modelem. O účasti velitele (Achúndzády) ve vládě není pochyb,“ řekl Inamulláh Samanganí z kulturní komise Tálibánu.

Podle TOLOnews bude vláda Tálibánu podobná íránské. Írán má prezidenta a vládní kabinet a také nejvyššího vůdce, který je náboženskou autoritou a držitelem nejvyšší funkce v zemi. Má pravomoc určovat politiku a zamítnout zákony a může zrušit rozhodnutí prezidenta. Vůdce Achúndzáda nebude prezidentem, ale vůdcem, podobně jako je tomu v Íránu. Jeho pravomocím by měl podléhat předseda vlády a prezident.

Na regionální úrovni bude Tálibán jmenovat guvernéry, policejní šéfy a velitele pro provincie a okresy. Islámský emirát je podle jednoho z členů hnutí Abdula Hanana Haqqaniho aktivní v každé z 34 provincií Afghánistánu.

Asi šedesátiletý mulla Achúndzáda je nejvyšším představitelem islamistického hnutí Tálibán od května 2016, kdy nahradil Muhammada Mansúra, který zahynul při útoku amerického bezpilotního letounu v Pákistánu. Podle některých zdrojů se zabývá spíše právními a náboženskými otázkami než vojenskými a je oceňován za to, že se mu podařilo sjednotit různé frakce Tálibánu pod společným vedením.

Jeden z představitelů Tálibánu Inayatulhaqua Yasini řekl, že na inkluzivní vládě by se měli podílet zástupci všech etnických skupin z Afghánistánu. Podle jeho slov mají na účasti ve vládě právo. V zemi žije početná komunita Tádžiků nebo Hazárů. Tálibové ale v červenci před ovládnutím většiny území Afghánistánu v provincii Ghazní na východě země několik Hazárů umučili.

Řeší se také zastoupení žen ve vládě, jeden z členů tálibánské politické delegace v Kateru Inayatulhaq Yasini řekl pro BBC, že do vrcholné politiky pravděpodobně nezasáhnou.

Zdroje:
ČTK, BBC, www.irozhlas.cz