Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

V Babišově kauze Čapí hnízdo se hraje o čas. Pražští žalobci si vyžádali dohled u Lenky Bradáčové

V Babišově kauze Čapí hnízdo se hraje o čas. Pražští žalobci si vyžádali dohled u Lenky Bradáčové
Ministr financí Andrej Babiš odmítá možné obvinění kvůli dotaci pro farmu Čapí komentovat | zdroj: Facebook Andreje Babiše

Rozhodnutí, zda bude, nebo nebude někdo obviněn v případě padesátimilionové dotace pro areál Čapí hnízdo, se odkládá. Důvody jsou dva: státní zástupce prodloužil lhůtu pro policejní vyšetřování, která byla původně stanovena na konec března. A druhý: ve věci probíhá tzv. dohledová prověrka, která v praxi znamená, že spis, vedený na Městském státním zastupitelství v Praze, budou teď zkoumat nadřízení žalobci z vrchního státního zastupitelství, píše Robert Malecký na webu Hlídací Pes.

Spis k Čapímu hnízdu se v tuto chvíli nenachází u státního zástupce Jaroslava Šarocha z "města", který od počátku dozoruje vyšetřování vedené pražskou hospodářskou kriminálkou. Minulé úterý putoval do podatelny Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Důvodem byl podnět k výkonu dohledu, který na "město" přišel zvenčí. Od koho, to žalobci tají.

Úřad Lenky Bradáčové striktně odmítá, že by si spis vyžádal nebo jakkoli dohled inicioval. "O  podnětu k výkonu dohledu se VSZ v Praze dozvědělo až v okamžiku, kdy byl tento společně se spisovým materiálem doručen do podatelny VSZ v Praze," říká ředitelka odboru trestního řízení VSZ v Praze Anna Puchtová.

Babiš: Nic o tom nevím

Co odeslání spisu předcházelo, je poměrně snadné zrekonstruovat. Víme, že na "město" přišel podnět zvenčí, jen v tuto chvíli nevíme, od koho.

"To nebudeme komentovat," říká mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Na doplňující dotaz, kdo je k podání takového podnětu ze zákona oprávněn, rovněž odpověď nepřichází. "Nebudeme se k tomu vyjadřovat."

Zase tak složité to ale není. V obecné rovině jde o osoby, proti kterým je trestní řízení vedeno. V úvahu ovšem připadají i další osoby, fyzické i právnické, kterých se probíhající vyšetřování nějak dotklo, byly od nich například vyžadovány informace a podobně.

Nabízí se samozřejmě otázka, zda to nebyl předseda hnutí ANO Andrej Babiš nebo někdo z jeho právních zástupců. "Nevím o tom vůbec nic," říká ovšem Babiš na dotaz HlídacíPes.org.

V dalším vývoji příběhu vystupuje osoba městského státního zástupce Martina Erazíma. Ten pražské žalobce vede od loňského února, kdy nahradil dlouholetou šéfku Janu Hercegovou.

Městský žalobce sám rozhodnout nechtěl

O podnětu k dohledu může rozhodnout a vykonat ho nadřízený dozorujícího státního zástupce, v našem případě právě Martin Erazím. Takovému dohledu se říká dohled vnitřní.

Druhou variantou je, že si stěžující osoba nebo advokát přeje vykonat dohled vnější, v takovém případě spis putuje k nadřízenému státnímu zastupitelství – v kauze Čapí hnízdo tedy k lidem vedeným Lenkou Bradáčovou.

Jak to bylo, zjistíme porovnáním citátů zmíněné šéfky trestního odboru VSZ Anny Puchtové a mluvčí "města" Štěpánky Zenklové.

"Důvodem předložení spisu na VSZ byl vnější podnět oprávněných osob podaný na MSZ v Praze, který městský státní zástupce vyhodnotil jako podnět k výkonu vnějšího dohledu, jež je oprávněno provést nadřízené státní zastupitelství," uvedla Puchtová.

Vyjádření mluvčí Zenklové se ale v podstatném detailu liší: "Byl podán podnět k vykonání vnitřního dohledu, což by měl vykonat pan městský. Ten po prostudování věci došel k závěru, že je na místě spíš výkon dohledu vnějšího, takže podal podnět k vykonání vnějšího dohledu na VSZ."

Co to znamená? Minimálně fakt, že městský státní zástupce ve věci nerozhodl, ačkoli mohl. Ať už podnět podal kdokoli, odeslání spisu na VSZ přímo nepožadoval. Pokud se tedy celá věc zbrzdí, je to výhradně z rozhodnutí městského státního zástupce Erazíma.

Co bude dál?

Vrchní státní zastupitelství teď vyhodnotí, zda žalobci na "městě" a jimi vedená policie postupovala v souladu s trestním řádem. Neznáme sice obsah podnětu, ale v obecné rovině umožňují oprávněným osobám navrhovat přezkoumání, zda se žalobci v přípravném řízení chovají, jak mají.

Pokud by vrchní státní zastupitelství zjistilo chyby, má právo vydat pokyn k jejich odstranění. Pokud by se tak nestalo, je to důvod k odejmutí věci a předání na jiné státní zastupitelství.

Pokud naopak bude všechno v pořádku, vrátí se státní zástupce Jaroslav Šaroch a policisté ke své práci. Lhůta by podle informací z MSZ byla prodloužena tak či tak: státní zástupce totiž policii nařídil provést ještě další úkony.

Robert Malecký pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: