Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Už se to prý rýsuje: Jan Fischer ministrem financí. Ale pozor na Kalouska...

Už se to prý rýsuje: Jan Fischer ministrem financí. Ale pozor na Kalouska...
Jan Fischer | zdroj: isifa/MAFRA/Michal Šula

Podle informací ParlamentníchListů.cz je žhavým kandidátem na ministra financí expremiér úřednické vlády Jan Fischer. Má to však některá úskalí.

Ministr financí se designovanému premiérovi vlády odborníků Jiřímu Rusnokovi hledá velmi těžko. Předně první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek považuje Ministerstvo financí po dlouhá léta za svou doménu a osoby, které se pohybují v tomto oboru, si ho dle některých pozorovatelů nechtějí znepřátelit, kdyby se zase na ministerstvo v budoucnu vrátil.

Úskalí schvalování rozpočtu

Dalším kamenem úrazu je sestavování a schvalování státního rozpočtu. Miroslav Kalousek již dal totiž najevo, že TOP 09 nepodpoří rozpočet navržený vládou bez důvěry Poslanecké sněmovny, i kdyby tento rozpočet byl sebelepší.

Podobně je důležité projednávání i v rozpočtovém výboru, který může dát k rozpočtu oponentní zprávu. Stávající koalice má ve 28členném rozpočtovém výboru 15 hlasů (poslance ODS, TOP 09 a Radima Vysloužila). Sněmovna v plénu může dávat k vládnímu návrhu rozpočtu také pozměňující návrhy. Čili schvalování rozpočtu nebude žádná procházka růžovým sadem.

V případě Jana Fischera se také nabízí jednoduchá munice na kritiku jeho nominace, neboť mohou padat otázky, jak může být ministrem financí někdo, kdo si sám nezajistil úplně bezproblémové financování své prezidentské kampaně. Jan Fischer totiž jako jediný kandidát v prezidentské volbě dosud neuzavřel účetnictví za svoji kampaň.

Zdroje: