Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Útoků na protikorupční aktivisty přibývá, napadají je nožem i kyselinou

Útoků na protikorupční aktivisty přibývá, napadají je nožem i kyselinou
Ustymenka napadli a pobodali za bílého dne | zdroj: Profimedia

Boj proti korupci byl jedním z požadavků demonstrantů na kyjevském Majdanu. Po pěti letech se však situace na Ukrajině v tomto ohledu příliš nezlepšila a aktivisté se stále častěji stávají terčem útoků, leckdy i smrtelných.

Za bílého dne a přímo na ulici Vitalije Ustymenka bodli nožem a zbili. Pětadvacetiletý aktivista kritizoval vysoce postavené činitele i podnikatele, kteří stavějí obrovská nákupní centra a luxusní bydlení na chráněných územích v přístavním městě Oděsa u Černého moře. Začarovaný kruh korupce podle něj zahrnuje vlivné podnikatele, místní úřady, prokurátory a policisty, což umožňuje pokračovat v nezákonné činnosti.

Napadení se přidalo k desítkám dalších útoků, někdy i smrtelných, proti ukrajinským aktivistům, kteří bojují s korupcí. Ti násilí vidí jako důsledek beztrestnosti za tyto činy. Počet útoků tohoto typu prudce stoupá.

Ustymenko nepochybuje o tom, že jej neznámí pachatelé v červnu přepadli právě kvůli jeho aktivitě. Útočníci, kteří jsou nyní ve vyšetřovací vazbě, byli dopadeni až po vlně protestů proti policejní nečinnosti. Ti, kdo si je objednali, ale nejspíš nikdy vypátráni nebudou.

Starosta Oděsy Gennadij Truchanov je již dlouho svými kritiky obviňován z korupce a vazeb na organizovaný zločin. Jeho kanceláře policisté v roce 2017 prohledávali při vyšetřování zpronevěry.

Vraždí ochránce lidských práv i ekology

Stejně znepokojivá je situace v celé zemi. Informační centrum o lidských právech sídlící v Kyjevě ohlásilo stovku útoků během čtyř let, z nichž polovina se odehrála loni. Z desítky vražd bojovníků proti korupci, ekologů či ochránců lidských práv, které mohly souviset s jejich činností, připadla polovina na rok 2018.

"Je jen málo případů, kdy byli objednavatelé vypátráni a postaveni před soud," říká ředitelka centra Tetjana Pečončyková. "Taková beztrestnost znamená, že (zkorumpovaní úředníci) mají volné ruce (...). Chápou, že snadno zorganizují útoky, dokonce i vraždy, a že nebudou pykat."/p>

Revoluce na Majdanu v roce 2014 vedla k úprku proruského prezidenta Viktora Janukovyče. K moci se dostali prozápadní politici, kteří slibovali omezit korupci. Pod tlakem Západu i domácích aktivistů vytvořil nový režim nové protikorupční struktury, vznik specializovaného soudu se však vleče a žádný vysoce postavený činitel nebyl v posledních letech odsouzen za korupci.

Ukrajina se naposledy umístila na 120. příčce ze 180 zemí hodnocených na žebříčku vnímání korupce nevládní organizace Transparency International. V roce 2014 byla na 142. místě. Zaostává ale daleko za sousedy z Evropské unie. To, že v této oblasti chybějí výsledky, je jedním z minusů bilance prezidenta Petra Porošenka, který se uchází o znovuzvolení v prezidentských volbách 31. března.

Odborníci si nárůst počtu útoků vysvětlují kromě převládající beztrestnosti i decentralizací, kterou Kyjev zahájil v roce 2015, čímž přiměl aktivisty, aby podrobněji sledovali činnost místních komunit. Někteří z nich se domnívají, že centrální moc toleruje tyto útoky, protože přenechala některé oblasti místním mafiím výměnou za jejich loajalitu.

"Politický establishment na tyto úroky nereagoval, ale nepřímo tyto akce podporoval, protože cítí, že aktivisté ohrožují jeho moc a příjmy," vznáší obvinění Dmytro Boulach z protikorupčního centra v Charkově na východě země. Sám se stal obětí napadení v roce 2017.

Loni v červenci útočník vylil litr kyseliny sírové na Katerynu Handzjukovou, poradkyni starosty Chersonu, kritizující korupci v místní policii. Třiatřicetiletá žena v listopadu podlehla zraněním. Policie zatkla šest podezřelých, ale nezadržela objednavatele.

Pobouřený Západ vyzval Kyjev, aby zesílil pátrání po pachatelích takových útoků. Aktivisté a experti se ale domnívají, že pro vymýcení těchto zločinů je nezbytná rozsáhlá reforma, zahrnující i policii a soudy.

"Řešením je silný stát, který respektuje vládu práva," upozornil Adrian Karatnycky z analytického střediska Atlantic Council ve Washingtonu.

Zdroje:
ČTK, AFP