Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Ústavní soud přiznal muži právo na odškodnění za uvěznění v 50. letech

Ústavní soud přiznal muži právo na odškodnění za uvěznění v 50. letech
Ústavní soud v Brně | zdroj: Profimedia

Ústavní soud přiznal po více než šedesáti lety Andreji Matovi právo na odškodnění za to, že byl v 50. letech dvakrát uvězněn za to, že z náboženských důvodů odmítl nastoupit na vojnu. Informovala o tom Česká televize.

Ústavní soud v Matově případu překvapivě rozhodl opačně, než je jeho stávající názor – tedy že nároky na odškodnění podávané na základě Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod už nebude uznávat. Výjimkou jsou podle něj případy, kdy už případy běží. 

Andrej Mato z východního Slovenska odmítl v roce 1950 nastoupit na vojnu kvůli svému vyznání – jako člen Svědků Jehovových nechtěl vzít do ruky zbraň. Soud ho kvůli tomu poslal na 18 měsíců do vězení. Svůj trest si ale musel odsedět ještě jednou, v roce 1952 ho za něj potrestal jiný soud ještě dalšími dvěma roky vězení.

Mato se marně domáhal odškodnění od začátku 90. let u různých soudů. Požadoval odškodnění 300 tisíc korun za každé z uvěznění, v roce 2008 se ale dočkal jen rehabilitace. Současný verdikt Ústavního soudu 86letému muži cestu k odškodnění opět otvírá.

Zdroje: