Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

USA a spojenci omezují schopnost Ruska účastnit se globální ekonomiky, řekl Biden

USA a spojenci omezují schopnost Ruska účastnit se globální ekonomiky, řekl Biden
„Putin je agresor. Putin si tuhle válku vybral a jeho země ponese následky,“ prohlásil Biden | zdroj: Profimedia

Americký prezident Joe Biden oznámil „silné“ ekonomické sankce proti Rusku poté, co podle jeho slov zahájilo brutální útok na ukrajinský lid.

Cílem Spojených států a jejich spojenců je omezit schopnost Ruska účastnit se globální ekonomiky a odstřihnout jej od velké části dovozů vyspělých technologií, uvedl americký prezident.

Nové sankce byly vypracované ve snaze maximalizovat dlouhodobý dopad na Rusko a týkají se mimo jiné dalších ruských bank včetně VTB; vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT ale zatím naplánováno není.

„(Ruský prezident Vladimir) Putin je agresor. Putin si tuhle válku vybral a jeho země ponese následky,“ prohlásil Biden při prvním vystoupení před novináři poté, co ruské jednotky ráno zahájily ofenzívu na Ukrajině. Šéf Kremlu podle Bidena celé měsíce plánoval útok na sousední zemi a odmítl diplomacii.

Ekonomické sankce

Spojené státy stejně jako Evropská unie dlouho dopředu avizovaly „zdrcující“ protiruské sankce v případě ruského vpádu na Ukrajinu. Biden řekl, že nově představené kroky budou mít pro ruskou ekonomiku vysokou cenu, „jak okamžitě, tak dlouhodobě“. „Úmyslně jsme tyto sankce navrhli s cílem maximalizovat dlouhodobý dopad na Rusko a minimalizovat dopad na Spojené státy a naše spojence,“ uvedl.

USA začnou nově blokovat aktivity čtyř významných ruských bank, které podle Bidena dohromady disponují majetkem o objemu bilionu dolarů (přes 22 bilionů Kč).

„To znamená, že veškerá aktiva, která mají v Americe, budou zmrazena,“ řekl šéf Bílého domu. Také přišel s odhadem, že nové sankce USA a jejich spojenců odstřihnou Rusko od více než poloviny dovážených „high-tech“ výrobků.

Biden řekl, že Washington a jeho partneři omezí schopnost Rusů podnikat se zahraničními měnami. Neoznámil ale snahu vyřadit Rusko z mezinárodního platebního systému SWIFT, což je krok, po kterém volá kromě jiných i ukrajinská vláda. Když byl Biden tázán reportérem, na co ještě čeká, odpověděl, že dnes přijatá opatření zacházejí ještě dál a že vyloučení Ruska ze SWIFT nemá podporu v Evropě.

Zdroje: