Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Ruská opoziční aktivistka svolala protest, o pár hodin později ji zadržela policie

Aktualizováno: Ruská opoziční aktivistka svolala protest, o pár hodin později ji zadržela policie
„Tento nepořádek budeme uklízet ještě několik let. Ani ne my. Ale naše děti a vnuci,“ napsala na facebooku moskevská aktivistka Marina Litvinovičová (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Ruská opoziční aktivistka Marina Litvinovičová vyzvala na dnešní večer k protestům v ruských městech proti vojenskému útoku Ruska na Ukrajinu. O několik hodin později informovala agenturu Reuters, že ji zadržela policie. 

(AKTUALIZOVÁNO, 16:10) Ruské úřady zatkly nejméně pět dalších aktivistů protestujících proti ruské invazi, uvedl portál Meduza.

V Jekatěrinburgu policie zatkla pět ojedinělých demonstrantů, kteří vyšli do ulic s transparenty odsuzujícími ruské vojenské akce. Zadrženým hrozí vězení na 30 dní nebo pokuta 150 000 rublů (asi 40 000 Kč).

Proti rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina zahájit ofenzivu na Ukrajině se vymezuje řada Rusů, například na sociálních sítích pomocí hesla „ne válce“. Mnozí Rusové také podepisují internetovou petici používající stejný slogan. Kolem 14:45 ji podpořilo zhruba 110 000 lidí.

(12:37, původní zpráva) Ruská opoziční aktivistka Marina Litvinovičová vyzvala na dnešní večer k protestům v ruských městech proti vojenskému útoku Ruska na Ukrajinu, informuje Reuters.

Více než 100 regionálních poslanců z ruských regionů podepsalo otevřený dopis adresovaný občanům Ruské federace, ve kterém odsuzují „speciální vojenskou operaci“ proti Ukrajině, kterou ráno zahájil prezident Vladimir Putin, píše nezávislý ruský list Novaja Gazeta.

„Tento nepořádek budeme uklízet ještě několik let. Ani ne my. Ale naše děti a vnuci,“ napsala na facebooku moskevská aktivistka Marina Litvinovičová. „Vidíme jen agónii umírajícího člověka. Bohužel, Rusko je v agónii,“ dodala a vyzvala k protestům.

„Válka nikdy nebyla a nebude cestou pro řešení konfliktu a neexistuje pro ni omluva,“ uvedla skupina ruských novinářů, kteří se věnují zahraniční politice, včetně několika redaktorů známého ruského listu Kommersant.

List Novaja Gazeta informuje o otevřeném dopise více než stovky regionálních politiků z řady ruských měst - od Moskvy, přes Petrohrad po Samaru či Rjazaň. „My - lidem zvolení poslanci - bezvýhradně odsuzujeme útok ruské armády na Ukrajinu,“ cituje list regionální poslance, kteří podle něj zároveň uvedli: „Je to bezprecedentní zločin, který nelze ospravedlnit.“ Konflikt podle nich bude mít katastrofální důsledky.

Proti ruské vojenské operaci dnes vystoupil rovněž vězněný opoziční předák Alexej Navalnyj. „Jsem proti této válce,“ prohlásil Navalnyj během soudního slyšení podle agentury AFP. „Myslím si, že tato válka mezi Ruskem a Ukrajinou je vedena s cílem (...) odvrátit pozornost Rusů od problémů, které existují uvnitř země, od zhoršování ekonomiky,“ dodal.

Zdroje: