Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Úrazů ze sjezdovek přibývá, škody šplhají do milionů korun

Úrazů ze sjezdovek přibývá, škody šplhají do milionů korun
zdroj: tisková zpráva

Pojišťovny každoročně evidují tisíce případů zranění z lyží a snowboardů. Podle dat ERV Evropské na konci loňské sezony stouply meziročně o 27 procent. Každý třetí úraz na lyžích je vážný. Na snowboardu je to dokonce 55 % všech úrazů a škody ze zimních sportů šplhají až do milionů korun.

Mezi nejčastější zranění a komplikace během zimní dovolené patří úrazy kolenních vazů, zlomeniny dolních končetin, zranění zápěstí a loktů a nachlazení. Ani drobná ošetření ale nejsou levná – ceny se v zahraničí pohybují v desetitisících korun. Mezi nejzávažnější případy patří srážka s jiným lyžařem, za kterou ve většině případů může nepřiměřená rychlost. Pokud k takové nehodě dojde, musí viník uhradit i škody vzniklé na zdraví nebo majetku poškozeného, náklady na jeho léčení a rehabilitaci či na transport. Například klientka ERV Evropské pojišťovny srazila v Itálii jinou lyžařku a způsobila jí zlomeninu krčku a holenní kosti. Léčebné výlohy (818 tisíc korun) tvořily menší polovinu celkově vyplacené škody – celkem se suma vyšplhala na 1,9 milionu korun.

Modrá kartička nestačí

Evropský průkaz zdravotního pojištění, tzv. EHIC kartu lze totiž uplatnit pouze ve státních nemocnicích a zdravotnických střediscích. V zahraničních lyžařských destinací je ale většina klinik soukromá. Pokud už modrou kartičku uplatnit lze, je i tak nutné se připravit na to, že budeme muset platit část ze svého. Pacient má totiž k dispozici pouze rozsah péče, která je v daném státě hrazena z veřejných peněz – jen v málokterém je zcela bezplatná. Například v Rakousku se doplácí více než 4 eura za každou položku na lékařském receptu. Na Slovensku je poplatek u lékaře a téměř v každé zemi hradí pacient spoluúčast při pobytu v nemocnici. V Německu jde například o deset eur denně.

Pojištění je nutnost, jeho kvalita klíčová

V současné době pojišťovny na trhu nabízí velmi srovnatelné parametry pojištění. Adekvátní výši limitů léčebných výloh garantuje každá renomovaná pojišťovna. Rozdíl je ale v kvalitě služeb, které poskytují. V době popularity webových srovnávačů bohužel mnoho lidí podléhá názoru, že je důležité, jak vysoké jsou limity jednotlivých složek cestovního pojištění. Tato čísla jsou ale často jen marketingovými taháky a ve skutečnosti neukazují, které pojištění je kvalitní a které ne. Důležitá je totiž zejména úroveň asistenčních služeb, které jsou klíčové v případě komplikací. ERV Evropská provozuje vlastní asistenční centrum, které je řízeno přímo z pražské centrály pojišťovny a je klientům k dispozici nonstop. Více než sto speciálně vyškolených operátorů dokonale zná místní prostředí, ve kterém se klient nachází a po konzultaci s asistenčními lékaři mu tak může zajistit kvalitní a prověřenou péči.

Ceník zákroků v Alpách

ambulantní ošetření naražených zad

5 500 Kč

ambulantní ošetření zlomené ruky

(s následnou operací v ČR)

28 000 Kč

operace natržených kolenních vazů

112 000-126 000 Kč

operace komplikované nebo otevřené zlomeniny

cca 400 000 Kč

operace komplikovaného úrazu hlavy nebo páteře

cca 570 000 Kč

převoz sanitkou do ČR

30 000-70 000 Kč

svoz vrtulníkem ze sjezdovky

55 000-84 000 Kč

zranění zahraničního lyžaře

560 000-2 800 000 Kč

 

Zdroje:
Inzerce