Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Upřímný ekonom: Brutální propad hospodářství. Je to na mašli

Upřímný ekonom: Brutální propad hospodářství. Je to na mašli
Peníze (ilustrační foto) | zdroj: tisková zpráva

Pondělní ráno je ránem špatných ekonomických zpráv. Odborníci společnosti Next Finance komentují současný stav českého hospodářství na základě údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) a nejde zrovna o pěkné čtení. Podle hlavního ekonoma společnosti Vladimíra Pikory se ekonomika brutálně propadá a průmyslníci si mohou hodit mašli.

"Průmyslová výroba v únoru meziročně poklesla o 5,7 % a hodnota nových zakázek meziročně klesla o 10,2 %. Co na to říct jiného než to, že se ekonomika brutálně propadá a že si průmyslníci mohou jen hodit mašli," uvádí svou analýzu ekonom.

Kdyby prý byl Pikora politik, mohl by realitu trochu natřít na růžovo a tvrdit, že nejde o dramatický propad. Faktem ale zůstává, že domácí i zahraniční poptávka se snižuje. "Zatímco vloni jsme trpěli jen kvůli tomu, že byly české domácnosti vystrašeny reformami, nyní trpíme spíš tím, že se Evropa už zase potápí. Jih Evropy nenakupuje a už to cítí i zbytek Evropy," vysvětluje ekonom.

"Budoucnost nebude růžová. Postrádáme lokomotivu, která by nás roztlačila. Budeme dále padat. Náš model počítá pro rok 2013 s poklesem průmyslu o 0,8 procent," uvádí další nelichotivá čísla Pikora.

Neradujme se předčasně

Zdroje: