Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Na Václaváku popravili tři politiky. Přesto zavládlo zklamání

Na Václaváku popravili tři politiky. Přesto zavládlo zklamání
Protesty na Václavském náměstí | zdroj: Parlamentnilisty.cz

Nedělní demonstrace Soumrak kmotrů byla dnem s velkým očekáváním. Dnem, který měl podle organizátorů z Holešovské výzvy, ale i dalších občanských iniciativ, započít změny v této zemi. Bohužel, již ráno bylo jasné, že masovou podporu, kterou ti, co se na jejích přípravách podíleli, čekali, mít zřejmě nebude. Přitom by se dal samotný program protestu k divadelnímu představení. A to v nikoli záporném slova smyslu.

Úderem 13. hodiny tak dle očekávání Soumrak kmotrů zvaný též jako Celonárodní shromáždění na Václavském náměstí u koně, začal. V té době tam bylo několik set lidí, někteří vybaveni převážně vlastnoručně vyrobenými transparenty, jiní s českou státní vlajkou, v průběhu demonstrace se dala zahlédnout v davu též modrá vlajka hactivistického hnutí Anonymous. Na transparentech se dala vidět celá řada hesel: například: Chceme pravdu, práci, spravedlnost! Jedno měla přitom ta hesla společné: Všechna byla namířená proti současné vládní garnituře, kterou účastníci demonstrace pokládají společně i s těmi předcházejícími vládními elitami, za hlavní viníky současného stavu země.

Mezi lidmi, kteří se postavili pod speciální podium či velkoplošnou obrazovku, která přenášela i do míst, odkud nebylo na jeviště vidět, záznam vystoupení, byli mladí lidé, lidé středního věku i staří lidé. Mnozí přijeli s velkým odhodláním, že se právě na Václavském náměstí tuto neděli skutečně „něco pohne“. Například dva mladí muži ze Sezimova Ústí na Táborsku. „Jsme ale hodně naštvaní, že tu asi nejsou s námi lidé z Prahy, protože by nás tu nemohlo být takhle málo,“ posteskli si poté, co byli osloveni ParlamentnímiListy.cz. Jak dodali, oni přijeli do hlavního města individuálně, jen tři, ale proto, aby dali najevo, že chtějí něco změnit. „Vždyť máme děti, nemůžeme nic nedělat. Přijeli jsme sem vlakem Jana Žižky, tak si v nadsázce říkáme, že jsme noví husité. Jenomže zjišťujeme, že ty děti o historii Čech už moc neví. I proto by se mělo začít něco dělat, aby ta historie časem úplně nezmizela,“ řekl jeden z nich za přikyvování druhého.

Z jeviště se začíná ozývat hlasitě otázka: Kde je náš prezident, kde je Zeman? (Byl na akci organizátory pozvaný oficiálním dopisem, pozn. red.). Odpověď lidé v davu nesou s projevy značné nelibosti. Miloš Zeman se mezi nimi skutečně ani po této výzvě totiž neobjevil.

Krátce na to pódium oživlo vystoupením, které připomenulo již zmiňovanou českou historii. Ovšem nešlo však o období husitských válek, ale období o několik set let dříve o období, kdy vládl kníže Václav. Hlavním tahákem avizované popravy, což dopředu napovídaly i postavy katů s popravčí sekyrou.

Zdroje: