Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Unikátní výstava z recyklované oceli stále v Praze

Unikátní výstava z recyklované oceli stále v Praze
zdroj: tisková zpráva

Umění, recyklace, řemeslo a zábava. To vše se dá najít na jedinečné výstavě, kterou se v Praze definitivně vyplatí navštívit.O velkolepé atmosféře originální kultury, která k Praze neodmyslitelně patří, nás přesvědčuje projekt s názvem Galerie ocelových figurín.

V historické secesní budově CityPalais, která se nachází hned u Václavského náměstí, se od začátku června 2018, koná výstava prezentující exponáty, jaké svět ještě neviděl. Mimo jiné zde naleznete i příjemnou malou kavárnu, obchod se suvenýry a dětský koutek.

I když nám slova galerie a ocel mohou připadat přímo kontrastní, vytvářejí dohromady místo plné originality a umělecké atmosféry. Galerie ocelových figurín původně vznikla v Polsku, kde umělec Mariusz Olejnik, recykloval a tvořil z různých druhů materiálů. Až když začal tvořit figuríny z recyklované oceli, vzniklo z jeho nápadu postupně 5 evropských výstav.

Sochy už nevytváří jen sám, ale pracuje na nich 120 umělců a řemeslníků z celého světa. To oni svařují matice, šrouby, řetězy a jiné kovové komponenty, které dříve byli součástí automobilů. Ocelové exponáty se skládají z milionů částí a dohromady váží desítky tun. Jedna z nejtěžších figurín je obrovský autorobot, který svou velkolepostí vítá návštěvníky hned u vstupu do budovy. Robot váží 1,5 tuny a měří 3,4 metru.

Přes 100 soch, které v Praze najdete na ploše 1200 m², je inspirováno filmovým světem sci-fi, fantasy, pohádek, kulturou nejrychlejších aut a motorek, ale také zvířaty, videohrami a celebritami.

A jak vůbec takový návštěvník Galerie ocelových figurín vypadá? Na své si přijde jak 3 leté dítko, tak jeho rodič, student nebo i důchodce. Děti v sochách vidí hračku, kterou si mohou osahat, sednout si do ní, zatočit volantem nebo zatáhnout ruční brzdou. Dospělí ocení spíš umělecké provedení a tisíce hodin práce na každém z exponátů. Galerie zaujme svou interaktivitou, jelikož zde je kontakt s exponáty opravdu povolen. S každou sochou je možné se vyfotit, podat jí ruku nebo jí dokonce obejmout. K originální fotografii napomůže třeba zapózování se zbraní jednoho ze superhrdinů nebo na samotném železném trůnu.

DSC_2924 zdroj: tisková zpráva

Jedno z hlavních poselství Galerie je i aspekt recyklace. Každá součástka plnila v minulosti jiný účel a dnes slouží jako podstatný prvek, který doplňuje konstrukci našich uměleckých děl. Dílky se získávají z vrakovišť celého světa a důkladně se čistí a upravují obrušováním a lakováním. Postup, je nejvíce viditelný při výrobě aut. Řemeslníci vyrobí model vozu v měřítku 1:18 a následně vyrobí pomocí hořáku a vysoké teploty, tzv. kartografickou mřížku. Dále se vyrobí hrubá konstrukce, na kterou se přivaří, jedna po druhé, každá potřebná součástka. Finální produkt je v měřítku 1:1.

Recyklace, a v tomto případě upcyklace oceli, je velmi důležitá pro životní prostředí.Už jen kvůli tomu, že se v některých zemích ročně vyprodukuje přibližně 100 milionů tun oceli.Galerie ocelových figurín měla být původně jen krátkodobým projektem, trvajícím pouze do ledna 2019. Pro obrovský zájem veřejnosti byla ale prodloužena minimálně o další jeden rok.

Zdroje:
Inzerce