Dnes je neděle 12. května 2024., Svátek má Pankrác
Počasí dnes 19°C Skoro jasno

Ukrajinci zaútočili na Krymský most. Rusové slibují odvetu

Ukrajinci zaútočili na Krymský most. Rusové slibují odvetu
Dým kolem Krymského mostu. | zdroj: UNIAN

Ukrajinci v sobotu zaútočili na most spojující okupovaný Krym s ruskou pevninou. V internetu kolují fotografie a videa, na kterých je patrné, že kolem mostu stoupal do vzduchu hustý dým.

Rusové tvrdí, že protivzdušná obrana zasáhla a sestřelila útočící rakety. Dým byl prý jen kouřová clona.

Útok nastal po poledni. Na most směřovaly zřejmě dvě rakety. Za dvě hodiny následoval další útok, svědci hlásili osm explozí v blízkosti mostu. Ruské vedení slibuje pomstu za „teroristický útok“..

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že Ukrajina se pokusila most zasáhnout raketami S-200 a že útok se obešel bez obětí. Na mostě byl přerušen provoz.

„Ukrajinské raketu včas odhalily a zastavily ruské systémy protivzdušné obrany. Nejsou hlášeny žádné škody nebo oběti," sdělilo ministerstvo obrany.

Rusové podle něj vytvořili u mostu „kouřovou clonu“. Na sociálních sítích se předtím objevily záběry mostu zahaleného dýmem. Jejich pravost podle agentury Reuters nelze ověřit.

„Nelze ospravedlnit takové barbarské akce a nezůstanou bez odpovědi,“ sdělila mluvčí ministerstva ruského zahraničí Marija Zacharovová.

Na sociálních sítích se objevilo mnoho záběrů mostu i míst, odkud byl vypouštěn dým. Ruští turisté ale zveřejnili i fotografie, které prozradily postavení systémů protivzdušné obrany. Policie kvůli tomu dorazila rovnou na pláž.

„Omlouvám se, že jsem natáčel protivzdušnou obranu. Už se to nebude opakovat. Podporuji speciální vojenskou operaci,“ zdůraznil následně na videu jeden ze zadržených turistů.

Krymský nebo také Kerčský most je důležitou civilní i vojenskou spojnicí mezi anektovaným poloostrovem a pevninským Ruskem. Rusové ho postavili po anexi. 

Ukrajinské útoky poškodily most už v červenci a loni v říjnu.

Zdroje: