Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Bez ruského občanství nedostanete práci ani léky, hrozí starosta okupované obce

Bez ruského občanství nedostanete práci ani léky, hrozí starosta okupované obce
Pod ruskou vlajkou a s ruským občanstvím. | zdroj: Profimedia

Ruskem dosazený starosta okupovaného městečka Lazurne, černomořského letoviska v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny, varuje místní obyvatele, že bez ruských dokladů nedostanou inzulín, ani další léky.

Rodičům, kteří odmítají své potomky posílat do ruských škol, vyhrožuje deportací dětí za frontovou linii. Případ popisuje Ukrajinska pravda, která upozorňuje na starostův projev, který je dostupný na sociálních sítích, včetně účtu městečka. Upozorňuje na něj také také zpravodajský server Nexta.

Představitel okupační správy se snaží Ukrajince přimět, aby přijali ruské občanství.

„Už byl vydán dokument (okupační správy), že léky nakoupené z rozpočtu Ruska se nebudou vydávat cizím občanům, tedy ukrajinským občanům. V první řadě se to týká těch, co potřebují inzulín, ať na vlastní kůži pocítí, jaké to je být občanem jiné země,“ prohlásil starosta Alexandr Dudka.

„Totéž se týká vydávání humanitární pomoci a dalších záležitostí lidí, kteří si dosud nezařídili ruské doklady,“ upozornil představitel okupační moci.

Starosta také ukázal seznam dětí „čekatelů“ (na příchod ukrajinské armády), které „ani jednou nebyly v (ruské) škole“.

Deník připomíná, že ukrajinské děti na okupovaných územích se mohou účastnit výuky v ukrajinských školách na internetu.

Starosta nicméně rodičům hrozí trestním postihem, i tím, že nechá děti autobusy vyvézt na frontovou linii, „ať si jdou do vašich ukrajinských škol, když pohrdají ruštinou“.

Starosta tvrdí, že to není žádný útisk Ukrajinců na okupovaném území, ale pouze se od nich vyžaduje, aby „projevovali úctu k zemi, která je přijala a zajišťuje jejich bezpečnost“.

„Moji vážení čekatelé, teď vám navrhuji, abyste se rozhodli, jak budete žít, kde budete žít a podle čích zákonů. Pokud se vám ruské zákony nelíbí, sbalte si věci a vypadněte. Myslím, že v tom mě podpoří všechny justiční orgány, abyste odjeli, dokud můžete. Později to bude těžší. A tento marasmus se bude trestat tvrdě a nelítostně,“ prohlásil starosta.

Dudka už předtím upozornil, že lidé, kteří nemají ruské doklady, nebudou dostávat humanitární pomoc, nenajdou zaměstnání, ani nebudou dostávat penze.

Zdroje:
ČTK, Ukrajinska pravda, NEXTA, Telegram