Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 21°C Polojasno

Turisté v USA v Údolí smrti čekají na rekord, nemocnice lidi chladí ledem

Turisté v USA v Údolí smrti čekají na rekord, nemocnice lidi chladí ledem
Turisté čekají, že v Údolí smrti padne teplotní rekord | zdroj: Profimedia

Ve Phoenixu v Arizoně bylo dnes 43 stupňů Celsia už devatenáctý den v řadě, což je nejdéle trvající takto vysoká teplota pro americká města v dějinách. Nemocnice ve městě k ochlazení pacientů používají led. Do amerického Údolí smrti se sjíždějí turisté v očekávání, že padne 100 let starý teplotní rekord 56,6 stupňů Celsia, píše BBC News.

Extrémní teploty nadále sužují asi 90 milionů obyvatel Spojených států, vedra se očekávají nejméně do konce týdne. V USA od začátku roku padlo více než 12 000 teplotních rekordů, jen za poslední týden to bylo 275 rekordů, uvádí Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA).

Dodavatel elektrické energie v Arizoně zaznamenal největší okamžitý odběr proudu v dějinách. Stojí za tím hojné využití klimatizací, píše BBC News.

Žádné jiné z 25 nejlidnatějších amerických měst v dějinách nezažilo tak dlouho tak vysoké teploty jako aktuálně Phoenix, říká historik počasí Christopher Burt. Město, v němž žije asi 1,6 milionu obyvatel, se příliš neochlazuje ani v noci. Na dnešek klesla teplota na 34,4 stupně.

Zdroje: