Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Vlna veder ohrožuje ekonomiku Číny, která se stále zotavuje z dopadů pandemie

Vlna veder ohrožuje ekonomiku Číny, která se stále zotavuje z dopadů pandemie
Čínskou ekonomiku ohrožuje vlna veder | zdroj: Profimedia

Řada velkých měst v Číně vydala v posledních dnech varování před extrémním vedrem, které podle expertů představuje hrozbu pro dodávky elektřiny, úrodu a ekonomiku země, napsal server Independent.

Extrémní vlny veder letos udeřily na jihovýchodní Asii s nebývalou intenzitou již v dubnu. Teplotní rekordy padaly kromě Číny i ve Vietnamu, Thajsku, Laosu, Barmě, Bangladéši a Indii, píše britský The Guardian.

Vedro však předčasně přišlo i do jižní Evropy a severní Afriky. Ve Španělsku, Maroku a Alžírsku dosahovaly teploty koncem dubna až 40 stupňů Celsia. Sucho navíc přiživuje nedostatek srážek, kvůli němuž vysychají přehrady a trpí úroda.

V Thajsku lidem úřady doporučily raději nevycházet z domovů, vysoké teploty tam ale přispěly k nárůstu spotřeby elektřiny na klimatizaci, což vedlo k přetížení energetické sítě a výpadkům proudu.

I Čínu čekají letos v létě omezené dodávky elektřiny, varoval nedávno State Grid Energy Research Institute. V některých regionech pocítí domácnosti podle institutu nedostatek během energetické špičky.

Podobné situaci čelila provincie Jün-nan již v březnu, když zde teploměry naměřily přes 40 stupňů Celsia. Klimatizaci využívaly miliony lidí, což výrazně zatížilo energetickou síť. Ve městech jako Ťi-nan nebo Čeng-čou mají dosahovat teploty až 37 stupňů.

Dopad na čínskou ekonomiku

Před extrémními vedry letos vydal varování i Čínský meteorologický úřad. Sporadická vedra v jihovýchodní Asii mimo letní sezónu a nedostatek srážek představují problém zejména pro zemědělství.

Škody na úrodě by mohly mít dalekosáhlé hospodářské dopady v podobě rostoucích cen potravin, zrychlení inflace a zvýšení tlaku na čínskou ekonomiku, která se stále zotavuje z dopadů pandemie. Situace se přitom bude podle klimatologů zhoršovat.

Experti se shodují, že kvůli klimatickým změnám budou tyto výkyvy počasí častější a intenzivnější. Letošní rok bude podle nich kvůli nástupu silnější verze klimatického jevu El Niño možná nejteplejší v historii.

Růstu druhé největší ekonomiky přitom dochází dech, za letošní duben totiž nenaplnil očekávání analytiků, napsala agentura Reuters. Maloobchodní tržby v Číně vzrostly o 18,4 procenta, analytici však očekávali růst o 21 procent.

Průmyslová výroba vzrostla o 5,6 procenta, což je pod odhadem analytiků 10,9 procenta. Jedná se o optimističtější výsledky než v loňském roce, nesplňují však očekávání investorů a ukazují nerovnoměrné zotavování ekonomiky zranitelné vůči klimatickým změnám. 

Zdroje: