Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Teploty na mnoha místech světa přesáhnou čtyřicítku – včetně Středomoří

Teploty na mnoha místech světa přesáhnou čtyřicítku – včetně Středomoří
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Teploty v Severní Americe, Asii, na severu Afriky a ve Středomoří budou tento týden po delší dobu přesahovat 40 stupňů Celsia. Světová meteorologická organizace (WMO) dnes upozornila, že vlna veder tento týden zesílí, což způsobí i nárůst nočních teplot a může vést ke zvýšenému riziku srdečních infarktů a úmrtí. Vlna veder zasáhne jih Evropy.

Teploty v některých oblastech by se tento týden v době kolem půlnoci mohly pohybovat nad 30 stupni, uvedla WMO. „Opakující se vysoké noční teploty jsou zvláště nebezpečné pro lidské zdraví, protože tělo není schopno se zotavit z přetrvávajícího tepla. To vede ke zvýšenému počtu případů srdečních infarktů a úmrtí,“ řekl novinářům v Ženevě John Nairn, který je expertem WMO na extrémní vedra.

Jak uvedl Panu Saaristo z Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC), nejvíce ohrožení jsou kojenci, starší lidé a osoby trpící chronickými nemocemi. Podle expertů mohlo loni v důsledku veder zemřít přes 60 000 Evropanů, a to navzdory jednomu z nejlepších systémů včasného varování na světě.

Červený kříž volá starším lidem v Itálii, aby je zkontroloval, v Řecku rozdává pitnou vodu a buduje přístřešky pro lidi zasažené požárem na španělském ostrově La Palma, dodal Saaristo.

Již v pondělí WMO uvedla, že vlna veder, která sužuje Středomoří, bude na některých místech pravděpodobně pokračovat do srpna. Organizace tehdy rovněž sdělila, že bude prověřovat případné nové teplotní rekordy, neboť intenzivní vlny veder zasáhly jih USA, Středomoří, severní Afriku, Blízký východ a některé země v Asii, včetně Číny.

Světová meteorologická organizace v pondělí rovněž zpětně potvrdila nový rekord pro kontinentální Evropu, tedy 48,8 stupně Celsia, které byly naměřeny 11. srpna 2021 na Sicílii. Světový rekord je pak 56,7 stupně v červenci 1913 v americkém Údolí smrti. Nové rekordy mohou podle WMO přijít v příštích dnech. O víkendu byla naměřena absolutně nejvyšší teplota na území Číny - 52,2 stupně Celsia.

Zdroje: