Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Aktualizováno: Trump odmítl účast na Bidenově inauguraci - jako první prezident za 152 let

Aktualizováno: Trump odmítl účast na Bidenově inauguraci - jako první prezident za 152 let
Donald Trump | zdroj: Profimedia

Odstupující republikánský prezident USA Donald Trump se 20. ledna nezúčastní inaugurace svého demokratického nástupce Joea Bidena. Trump to oznámil na twitteru krátce poté, co se po středečním útoku svých příznivců na budovu Kongresu zavázal ke klidnému předání moci, a nepřímo tak uznal svou porážku v listopadových volbách.

Podle zdrojů agentury Reuters se prezident zřejmě chystá před koncem mandátu přesunout do svého sídla na Floridě.

"Pro všechny ty, kteří se ptali: nechystám se 20. ledna na inauguraci," napsal prezident, který od voleb opakovaně trval na své výhře, ačkoliv podle oficiálních výsledků získal o téměř sedm milionů hlasů méně než Biden a za demokratem významně zaostal také ve sboru volitelů, jenž o budoucí hlavě státu formálně rozhoduje. Republikán se odvolával na volební podvody, jeho stížnosti však označily za nepodložené soudy i federální a státní úřady.

Trump tak v rozporu s politickými tradicemi dosud výslovně neuznal svou prohru a svému soupeři také nepogratuloval k úspěchu. Jeho nepřítomnost na inauguraci byla proto očekávatelná. Slavnostního aktu se však zřejmě zúčastní viceprezident Mike Pence, jeho mluvčí však ve vyjádření uvedl, že Pence s chotí ještě ve věci neučinili rozhodnutí.

Podle agentury AP bude Trump prvním úřadujícím prezidentem za posledních 152 let, který se z vlastního rozhodnutí nezúčastní oficiálního předání moci svému nástupci. Posledním byl prezident Andrew Johnson v roce 1869. Se svým nástupcem, kterým byl Ulysses S. Grant, se Johnson nesnášel, a to navzdory skutečnosti, že Grant působil v Johnsonově vládě jako ministr války. Grant podle amerického deníku The Washington Post (WP) dokonce odmítl jet s Johnsonem ve stejném kočáře do Kapitolu. Podobně se v roce 1801 odcházející prezident John Adams nezúčastnil inaugurace svého nástupce Thomase Jeffersona, který byl jeho viceprezidentem. Oba státníci měli mezi sebou rovněž složité vztahy, jež přešly od blízkého přátelství až k politické řevnivosti.

Řada pozorovatelů čekala na to, zda Trumpovo chování nezmění středeční události, při nichž dav prezidentových příznivců násilně vnikl do budovy Kongresu, kde se zákonodárci zabývali oficiálním potvrzením Bidenovy volební výhry. Při nepokojích zemřelo pět lidí a desítky jich utrpěly zranění. Prezident následně na nátlak veřejnosti a vrcholných politiků jednání svých podporovatelů odsoudil, ačkoliv jim během okupování Kapitolu vyslovil sympatie a pochopení.

I když Trump v noci zveřejnil zřejmě nejsmířlivější vyjádření posledních měsíců, o půlden později se již vracel ke své tradiční rétorice. Na twitteru napsal, že "75 000 000 amerických patriotů", kteří jej volili, "bude mít dlouho do budoucnosti obrovský hlas". "Nikdo k nim nebude přistupovat s neúctou a chovat se k nim nespravedlivě," dodal prezident, který získal ve volbách 74,2 milionu hlasů.

Bidenova inaugurace bude výjimečná i kvůli pandemii covidu-19. Akce, jež se tradičně koná na prostranství před budovou Kongresu, se za normálních okolností účastní statisíce lidí. Bidenův tým však letos Američany vyzval, aby do Washingtonu necestovali a sledovali raději program z domova. Podle serveru BBC je letos k dispozici pouze 1000 lístků do hlediště oproti obvyklým 200.000. Zrušený je rovněž tradiční průvod po třídě Pennsylvania avenue, která spojuje Kapitol s Bílým domem. Organizátoři namísto toho chystají doprovodné vysílání, které bude možné sledovat v televizi a na internetu.

Pence nehodlá využít ústavního dodatku k odvolání Trumpa

Viceprezident Mike Pence nehodlá využít 25. dodatku americké ústavy a iniciovat sesazení prezidenta Trumpa z funkce. Informaci médií potvrdil i jeden z Penceových poradců. Trumpovo odvolání po středečních nepokojích v Kongresu žádají lídři Demokratické strany, zatímco kongresmani připravují vznesení další ústavní žaloby. Chce-li se Trump tzv. impeachmentu vyhnout, měl by sám odstoupit, napsal v redakčním komentáři The Wall Street Journal.

K využití 25. dodatku ústavy, který umožňuje členům kabinetu odvolat prezidenta, vyzvala šéfka sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a připojila se k ní řada demokratů, ale i někteří republikáni. Podle nich to byl právě Trump, který podnítil středeční vpád svých stoupenců do sídla Kongresu.

profimedia-0581722239 V Kapitolu se začalo uklízet po demonstrantech | zdroj: Profimedia

Pelosiová ve společném prohlášení s šéfem senátních demokratů Chuckem Schumerem uvedla, že Pence na jejich výzvy nereagoval. Podle nich však Trump dál představuje nebezpečí, neboť podněcoval ke vzpouře. Pelosiová avizovala, že když nezakročí viceprezident a další členové vlády, zahájí sněmovna proces impeachmentu.

Jeden z článků 25. ústavního dodatku ošetřuje situaci, v níž prezident není schopen vykonávat svou práci, ale sám neodstoupí. Navrhovatelé dodatku měli na mysli situaci, kdy je prezidentova schopnost oslabena fyzickou či mentální nemocí. V širší interpretaci se ovšem dá podle médií tato pasáž použít také v situaci, kdy se prezident chová nebezpečným způsobem.

Využít 25. ústavního dodatku může americký viceprezident, který musí mít na své straně většinu vlády. Po sesazení prezidenta by se právě on ujal úřadu hlavy státu. Za aktuální situace je ve hře pouze zkrácení Trumpova mandátu maximálně o několik dní, neboť 20. ledna jej v Bílém domě vystřídá nově zvolený prezident Joe Biden.

Podle televize CNBC se o aplikaci 25. dodatku v nejvyšších vládních kruzích diskutovalo, ministr financí Steven Mnuchin, ministr zahraničí Mike Pompeo a další ovšem dospěli k závěru, že proces by trval déle než týden a tudíž by byl prakticky bezvýznamný. Velká část zákonodárců z Demokratické strany ovšem tento pohled nesdílí. Podle listu New York Times je Trump pod rostoucím tlakem, neboť se od něj snaží distancovat další a další dosavadní členové administrativy a republikánští zástupci v Kongresu přestávají být ochotni prezidenta hájit.

Zdroje: