Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Prezident Zeman je na tom o trochu lépe, přišel jej povzbudit Klaus

Prezident Zeman je na tom o trochu lépe, přišel jej povzbudit Klaus
Video s prezidentem Milošem Zemanem z ÚVN z 13. října, které zveřejnil kancléř Vratislav Mynář | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana se díky léčbě v posledních dvou dnech mírně zlepšil, oznámila v pátek Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN). Sdělení zveřejnila s jeho svolením.

Zeman je hospitalizován od neděle 10. října, podle jeho ošetřujícího lékaře a ředitele ÚVN Miroslava Zavorala jsou důvodem komplikace provázející jeho chronické onemocnění.

„Se svolením prezidenta republiky pana Miloše Zemana s opatrným optimismem sdělujeme, že díky komplexní léčbě specialistů ÚVN došlo během čtvrtka a pátku k mírnému zlepšení jeho zdravotního stavu,“ uvedla na webu nemocnice její mluvčí Jitka Zinke. Prezident je hospitalizován na jednotce intenzivní péče.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v pondělí na základě informací z ÚVN oznámil, že Zeman nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu je navíc krajně nejistá, a tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech, dodal. Politici proto začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu sněmovny podle článku 66 ústavy.

Nemocnice dosud s výjimkou Zavoralova oznámení informace o prezidentově stavu nezveřejňovala. Odůvodňovala to tím, že k tomu nemá svolení pacienta. Se stejným vysvětlením zprávy o Zemanově zdravotním stavu neposkytuje ani Pražský hrad. Prezidentská kancelář kvůli způsobu informování o prezidentově zdraví čelí kritice opozičních i vládních politiků.

Zemana navštívil bývalý prezident Václav Klaus

Zemana v pátek v ÚVN navštívil jeho předchůdce v prezidentské funkci Václav Klaus. Mluvili spolu asi 50 minut. Deníku Blesk řekl, že prezidenta nemoc oslabila a posunula jeho priority a témata, kterými se zabývá. „Více mluvil o svém zdraví než o svých politických protivnících. Ale toho, kdo jsou jeho političtí protivníci, si je velmi dobře vědom,“ podotkl Klaus.

Klaus chtěl návštěvou Zemana povzbudit. „Je to výraz mé loajality vůči někomu, koho znám půl století a kdo mi dnes připadá naprosto osamocený,“ řekl. „Po pány Vystrčily a Fischery vytvořené atmosféře v naší zemi jsem vůbec neočekával, že je prezident schopen vést se mnou dlouhých padesát minut normální konverzaci,“ uvedl Klaus.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je potřeba, aby Zeman dostal čas se léčit. Čas si léčba vyžádá také podle prezidentovy manželky Ivany. Deník N a Radiožurnál už dříve uvedly, že Zeman trpí ascitem, tedy hromaděním vody v břiše kvůli problémům s játry. Že jsou potíže prezidenta spojené s játry, řekl už dřív i Klaus.

Zeman pobýval v ÚVN už v září, strávil tam osm nocí. Podle Pražského hradu šlo o rekondiční pobyt, při kterém prezident podstoupil několik vyšetření a infuze. V tehdejší zprávě Hradu je uvedeno, že prezident trpěl dehydratací a mírným vyčerpáním a že u cukrovky nebyly zjištěny nadlimitní hodnoty. Neuropatie nohou, kvůli které se prezident pohybuje na vozíku, podle zprávy přetrvává. Vyšetření podle něj nezjistilo žádné onemocnění nebo problémy, které by ho ohrožovaly na životě. Dva dny před novou Zemanovou hospitalizací jeho mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že prezident je nemocen dva týdny.

Zdroje: