Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Tchaj-wan jako další hlavní téma české politiky: V březnu sem zamíří Pekarová Adamová

Aktualizováno: Tchaj-wan jako další hlavní téma české politiky: V březnu sem zamíří Pekarová Adamová
Markéta Pekarová Adamová | zdroj: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) plánuje navštívit na konci letošního března Tchaj-wan. Doprovodit ji má delegace podnikatelů, zástupců měst i vědecko-výzkumných a vzdělávacích organizací. O cestě i dalších tématech dnes jednala prostřednictvím videohovoru s tamním ministrem zahraničních věcí Josephem Wu.

Tchaj-wan navštívil již v roce 2020 předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Loni tuto asijskou zemi navštívila delegace senátorů a zástupců ministerstev. Čínská strana proti těmto návštěvám protestuje. Protesty čínské strany vyvolal i pondělní telefonát nově zvoleného prezidenta ČR Petra Pavla s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Premiér Petr Fiala (ODS) v reakci prohlásil, že Česko jako suverénní stát samo rozhoduje, s kým si zavolá a s kým se bude potkávat.

„Pana ministra (Josepha Wu) jsem ubezpečila, že systematická podpora partnerů, kteří dodržují lidská práva a ctí principy liberální demokracie, patří mezi priority naší parlamentní diplomacie. Jsem velmi ráda, že v tom po dlouhých letech poznamenaných vzájemnou nekoordinovaností budou konečně všichni čeští ústavní činitelé opět zajedno,“ uvedla k telefonátu Pekarová Adamová.

Předsedkyně sněmovny dnes také Českému rozhlasu řekla, že o plánu své cesty chce jednat během večerní schůzky nejvyšších ústavních činitelů s nově zvoleným prezidentem. Nechtěla sdělit, zda má, či nemá v úmyslu Pavla na misi pozvat s tím, že jde o vysoce citlivou informaci.

Nově zvolený prezident Pavel v pondělním telefonátu ujistil tchajwanskou prezidentku, že Tchaj-wan a Česká republika sdílejí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budou dále posilovat partnerství. Poděkoval jí také za gratulaci k vítězství ve víkendových prezidentských volbách.

Čína tento telefonát odsoudila. Podle mluvčí čínské diplomacie Mao Ning šlo o vážné vměšování do vnitřních záležitostí Číny. Čína považuje demokratický Tchaj-wan za svou nedílnou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti.

„Já jsem telefonát s tchajwanskou prezidentkou nedělal proto, abych někoho naštval,“ řekl Pavel v úterý rozhovoru pro Frekvenci 1. Poukázal na to, že Česko má s Tchaj-wanem silné obchodní vztahy i sdílené hodnoty a nevidí jediný důvod, proč to skrývat. Z české strany to podle něj neznamená nic protičínského, ale jen vyjádření české suverenity a národních zájmů.

Čína podle Petra Pavla není přátelskou zemí a není kompatibilní s demokraciemi

Čína podle Petra Pavla není přátelskou zemí a není kompatibilní se západními demokraciemi. Země Evropské unie by se proto měly zbavit veškerých iluzí o ní, řekl zvolený český prezident listu Financial Times (FT). Uvedl také, že se Česko nebude jako pštros schovávat před tím, že může více ekonomicky získat od Tchaj-wanu než od Číny.

„Čína a její režim není v tuto chvíli přátelskou zemí, není kompatibilní se západními demokraciemi, pokud jde o jejich strategické cíle a principy,“ řekl Pavel britskému listu. „To je prostě fakt, který musíme uznat,“ poznamenal.

FT připomíná, že se Pavel v pondělí stal první evropskou zvolenou hlavou státu, která telefonovala s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. „Jsem si vědom některých... potenciálních hrozeb, ale zároveň opravdu nevidím žádné porušení zásad ve vztazích mezi Českou republikou a Čínou,“ řekl Pavel k čínské reakci a možným dalším krokům ze strany Pekingu. Ze spolupráce s Tchaj-wanem, s jehož prezidentkou by se chtěl i osobě setkat, podle něj Česko může ekonomicky těžit více než ze vztahů s Čínou a „nebudeme se chovat jako pštros, abychom tuto skutečnost zakryli.“

Zvolenému českému prezidentovi se nelíbí ani role, jakou Čína sehrává ve vztahu k ruské invazi na Ukrajinu. Peking měl podle něj šanci být silným hlasem a ovlivňovat rozhodnutí Moskvy, ale tuto příležitost nevyužil. „Zůstali stranou,“ řekl Pavel.

Pavel by přijal hongkongskou opozici a je pro změnu ve vedení NATO

Petr Pavel by byl ochotný se setkat s tibetským dalajlamou i představiteli hongkongské opozice. Plánujete se také zúčastnit červencového summitu Severoatlantické aliance (NATO) ve Vilniusu. Je pro to, aby ve vedení NATO nastala obměna a generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga někdo vystřídal. Pavel to dnes řekl v rozhovoru pro Blesk.cz.

Pavel na dotaz, zda by se sešel s tibetským dalajlamou nebo představiteli hongkongské opozice, odpověděl: „Neviděl bych v tom problém ze stejných důvodů jako telefonát s tchajwanskou prezidentkou.“

Nově zvolený prezident se plánuje na červencovém summitu NATO zasazovat o přijetí Ukrajiny, která by do aliance i EU měla podle Pavla výhledově patřit. K možnému konci Stoltenberga připomněl, že jeho mandát byl už několikrát prodloužen. „Je přece jenom důležité, aby i v takto významných funkcích docházelo k nějaké rotaci, „ poznamenal Pavel. Stoltenberg je podle něj člověk na svém místě, zasloužil by si ale už oddech.

Na dotaz, zda bude usilovat o přijetí v Bílém domě, Pavel řekl, že to je na americké straně. Nově zvolený prezident nepovažuje za podstatné, zda bude v sídle amerického prezidenta přijat český premiér, nebo prezident.

Pavel: Nejvyšší ústavní činitelé by se měli setkávat každého čtvrt roku

Čtveřice nejvyšších ústavních činitelů by se měla setkávat pravidelně jednou za čtvrt roku, řekl Petr Pavel po dnešním setkání s předsedy obou parlamentních komor Milošem Vystrčilem (ODS) a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a premiérem Petrem Fialou (ODS). Pavel také uvedl, že jeho cílem není dělat samostatnou zahraniční politiku. Nejvyšší ústavní činitelé budou kroky podle něho konzultovat.

„Četnost setkání bude primárně přibližně jednou za čtvrt roku v tomto složení. Pokud bude situace vyžadovat, tak i častěji,“ řekl Pavel po více než hodinu a půl trvajícím jednání, které hostil Senát. Čtveřice nejvyšších ústavních činitelů je podle něho připravena koordinovat své aktivity, které se týkají nejen vnitřní, ale zejména zahraniční politiky. „Jsme zajedno v základních principech české zahraniční politiky,“ uvedl Pavel.

Premiér Fiala uvedl, že jde i o rozdělení rolí, o koordinaci zahraničních cest a „určitých důrazů, které budeme v zahraniční politice jako Česká republika mít“. Sladění mezi vládou, Senátem a sněmovnou se podle něho dařilo. „Velmi se těším na to, že takovouto shodu budeme mít i s prezidentem,“ řekl premiér 

Zdroje: