Talíře plné symboliky: Na přelomu roku ve světě baští nudle, prasátka i pikantní dršťkovou
V Česku je stálicí novoročního oběda čočka na mnoho způsobů, občas doplněná česnečkou pro léčbu kocoviny. A silvestr se málokde obejde bez chlebíčků. Jinde si však na přelomu roku dopřávají třeba nudle, marcipán nebo nakládané ryby. I přes chuťovou různorodost pak mají mnohé z těchto pokrmů jednu věc společnou - symbolizují příznivé věci, které by měla přinést budoucnost.
Například u našich rakouských a německých sousedů je přelom roku ve znamení prasátek. Součástí svátečního pohoštění je vepřové maso, ale i marcipánová prasátka či berušky a čtyřlístky pro štěstí. K tradičním nápojům pak patří voňavý punč s kousky ovoce.
Maso je součástí silvestrovského menu i v Itálii, kde si lidé pochutnávají na klobásce s čočkou. Ta má, podobně jako u nás novoroční čočka, přinést strávníkům v novém roce peníze a štěstí. Někde se ale jedí i nadívané prasečí nožičky! A jako dezert si Italové dopřávají například chiacchiere - sladkosti ze smaženého těsta obalené v moučkovém cukru. Tato dobrota je nicméně spjata i s obdobím karnevalu a osvědčené recepty na ni se v různých regionech, rodinách, pekařstvích a cukrárnách více či méně liší.
V Dánsku a v Norsku se podává dort kransekake, někdy zdobený státními vlaječkami. Elegantní dort se skládá z řady na sebe vrstvených věnců z mandlového těsta a dopřát si ho mohou i lidé na bezlepkové dietě, neboť neobsahuje mouku. Například v Dánsku si ale lidé dávají i tresku či dušenou kapustu a vepřové. I tyto speciality mají přinést štěstí a prosperitu.
V Norsku je pak jako slaný silvestrovský pokrm velmi oblíbený také krocan a takzvaný pinnekjøtt, který se v některých rodinách servíruje už na Vánoce. Jde o zpravidla jehněčí žebra, která se suší, nasolí a někdy také udí a následně máčejí ve vodě, aby přišla o přebytečnou sůl. Jídlo se servíruje například se šťouchanými bramborami a tuřínem a zapíjí se pivem nebo alkoholickým kořeněným nápojem aquavit.
Ve skandinávských zemích jsou i v závěru roku oblíbení také nakládaní sledi na mnoho způsobů. Ostatně tato úprava ryb je typická i pro silvestrovskou tabuli v Polsku, kde se nakládané sledě připravují s cibulí, novým kořením a bílým vinným octem.
Nudle i hrozny
To v Japonsku patří k novoroční noci soba nudle a i v tomto pokrmu je symbol - představují totiž dlouhověkost a prosperitu. Dalším z tradičních jídel jsou rýžové bochánky servírované v silném vývaru nebo ve sladké polévce ze sójových bobů.
V Mexiku zas vyprovázejí starý rok lahodné tamales - kukuřičné listy plněné masem, sýrem a dalšími dobrotami. Na Nový rok je pak mexickým lékem na kocovinu polévka menudo. Její příprava je však oproti česnečce krapet náročnější, neboť se vaří z kravských drštěk, kostí, které dodají želatinu, rajčat, paprik a chilli papriček. Připravuje se však i v "bílé" variantě.
A teď zpátky ke sladkostem. Ty totiž patří k silvestrovskému menu v Nizozemsku a v Belgii. Konkrétně jde o smažené kuličky zvané oliebollen, které se obalují v moučkovém cukru.
Ve Španělsku pak vítají nový rok pojídáním hroznů - slupnou jednu bobuli při každém odbití hodin ohlašujícím půlnoc. I tento zvyk má přinášet štěstí a uchytil se nejen ve Španělsku, ale i některých dalších španělsky mluvících zemích.
Francouzskou silvestrovskou tabuli pak tvoří typické tamní speciality jako ztučnělá drůbeží játra foie gras, palačinky, ústřice a samozřejmě víno a šampaňské. Pestrý silvestrovský stůl je také ve Švýcarsku. Někde jedí kachnu či krůtu, jinde volí vepřové a občas i rybu.
Naše gastronomické putování tentokrát zakončíme na jihu Spojených států. Jedním z tamních oblíbených jídel spjatých s přelomem roku je Hoppin' John. Jedná se o pokrm z hrachu, rýže, cibule a vepřového masa či slaniny. I v tomto případě mají luštěniny přinést těm, kdo je snědí, štěstí v novém roce.
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 21.11.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,200 | 25,320 |
USD | 24,020 | 24,200 |