Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Tálibánci vstoupili do Kábulu, obsadili prezidentský palác

Tálibánci vstoupili do Kábulu, obsadili prezidentský palác
Tálibánští bojovníci ve vesnici u Kábulu. | zdroj: Profimedia

Islamisté z hnutí Tálibán v neděli pronikli do Kábulu. Vládní jednotky jim nekladly odpor. 

Z hlavního města Afghánistánu se na poslední chvíli snaží uprchnout tisíce lidí. Někteří Afghánci však bojovníky vítají.

Zástupce Tálibánu v Dauhá prohlásil, že povstalečtí bojovníci mají rozkaz, aby se vyvarovali násilí a umožnili z města odejít všem, kteří budou chtít. 

„Nechceme ani jednu nevinnou oběť ani zraněné z řad afghánských civilistů, když přebíráme velení. Nevyhlašujeme ale příměří,” řekl v prohlášení mluvčí islamistického hnutí Zabíhulláh Mudžáhid.

„Nařídili jsme svým bojovníkům, aby vstoupili do oblastí Kábulu, ze kterých odešli naši nepřátelé, a do oblastí, kde existuje riziko krádeží a loupeží,“ napsal Mudžahíd na twitter. Obyvatelé Kábulu by se podle něj neměli strachovat o své bezpečí.

Agentura Reuters informuje, že zástupci Tálibánu jednají o převzetí moci s vládou. Povstalecké hnutí se podle agentury AP chystá vyhlásit Islámský emirát Afghánistán.

Prezident Ašraf Ghaní Afghánistán už opustil, odletěl do Tádžikistánu.

Lidé obléhají banky, aby si vybrali své úspory. Dlouhé fronty se tvoří také před velvyslanectvími západních zemí, kde se Afghánci snaží získat víza, aby mohli vycestoval. Státy ale provoz zastupitelských úřadů omezují nebo ambasády zavírají.

Jediná cesta ven z obklíčeného Kábulu vede přes mezinárodní letiště. Před přepážkami tak stojí zástupy lidí, kteří chtějí odletět. Mnohým je přitom jedno kam.

Evakuace na poslední chvíli

Američané evakuují diplomaty a zaměstnance ze svého velvyslanectví v Kábulu. Z areálu zastupitelského úřadu odlétají vrtulníky na letiště. 

„Nad Kábulem létá spousta vrtulníků tam a zpátky," popisuje situaci z místa  zpravodaj americké stanice NBC Richard Engel.

Agentura AP s odvoláním na nejmenované představitele armády napsala, že poblíž velvyslanectví bylo vidět kouř, protože se zaměstnanci pokoušejí spálit citlivé dokumenty.

„Sdělili jsme zástupcům Tálibánu v Dauhá, že jakákoli akce z jejich strany, která by ohrozila naše pracovníky a misi, se setká s rychlou a odhodlanou reakcí armády,“ sdělilo na svém twitterovém účtu americké velvyslanectví v Kábulu. "Srdcem jsme teď se všemi odvážnými Afghánci a s Afghánkami, kteří jsou v ohrožení. Pracujeme bez ustání na tom, abychom evakuovali tisíce těch, kdo nám pomáhali,“ dodala ambasáda.

Evakuaci z Afghánistánu chystá také Česko. Opustí ho diplomaté, zaměstnanci i příslušníci vojenské policie. Evakuace bude nabídnuta také afghánským spolupracovníkům, převážně tlumočníkům, i s rodinami.

Z odchodu se stává útěk

„Tito lidé sloužili České republice a my za ně máme plnou zodpovědnost,“ řekl ministr zahraničí Jakub Kulhánek. „Ženám a malým dětem našich spolupracovníků hrozí smrt a mučení. Prostě tohle nemůžeme připustit.“

Západní spojence, kteří nedávno z Afghánistánu stáhli většinu jednotek, rychlý postup tálibánců zjevně zaskočil. Bojovníci Tálibánu postupují zemí jako nůž máslem a až na výjimky nenarážejí na odpor. Vojáci afghánské armády před nimi většinou ustupují, anebo se jim vzdávají bez boje a předávají jim zbraně.

O odchodu amerických vojáků, kteří tvořili většinu zahraničních jednotek v zemi, rozhodl ještě bývalý prezident Donald Trump. Za jeho vlády se stáhla podstatná část vojáků. Trumpův nástupce Joe Biden pouze prodloužil datum odchodu z května na symbolické datum 11. září 2021.

Vše ale ukazuje na to, že stažení bude mít rychlejší spád a bude také dramatičtější. Televize Al Džazíra v sobotu informovala, že Tálibán ovládá 24 ze 34 provinčních metropolí. Teď se tedy dostali na okraj Kábulu.

Zdroje: