Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Talentovaná impresionistka, na niž se málem zapomnělo

Talentovaná impresionistka, na niž se málem zapomnělo
Marie Bracquemondová v roce 1886. Tehdy jí bylo 46 let | zdroj: Wikipedia Commons

Francouzka Marie Bracquemondová bývá označována za jednu ze čtyř velkých dam impresionismu, samostatné výstavy vlastních děl se však nikdy nedožila. Malovat přitom začala velmi brzy a velkou část života strávila v uměleckém prostředí. Kdo byla tato pozoruhodná dáma, která se narodila před 182 lety?

Marie přišla na svět 1. prosince 1840 v přístavním městě Brest na severozápadě Francie jako Marie Anne Caroline Quivoronová. Otec jí zemřel, když byla velmi malá, matka se pak znovu provdala a rodina během Mariina dětství pendlovala mezi různými místy ve Francii a ve Švýcarsku. Nakonec se usadila na jihu Paříže.

Umění Marii chytilo brzy. Jako dospívající dívka začala navštěvovat soukromé lekce, v sedmnácti pak sebrala odvahu a přihlásila skupinový portrét, na němž zachytila svou matku, sestru a učitele na pravidelnou uměleckou výstavu Salon. Uspěla.

A seznámila se s - v té době už sedmasedmdesátiletým - malířem Jeanem Augustem Dominiquem Ingresem, jehož žačkou se stala. Moc si však nerozuměli. Ingres podle Marie dával svým studentkám malovat jen obrazy zátiší, ovoce, květin nebo žánrových scén, což ji nebavilo. Jeho „školu“ nakonec opustila - a neztratila se, začala přijímat zakázky, a to i z francouzského císařského dvora. Osobně osudným se jí pak stalo, když se pustila do pořizování kopií starých mistrů v Louvru.

profimedia-0503621827 Studie dvou žen, Marie Bracquemondová | zdroj: Profimedia.cz

Tam ji totiž spatřil Félix Bracquemond, který se do mladé malířky zamiloval, a jeho přítel mu s ní zařídil setkání. Sympatie byly vzájemné, Félix a Marie se nakonec vzali, byť Mariina matka se sňatkem nesouhlasila. O rok později se páru narodilo jediné dítě, syn Pierre.

Manžele nepojilo jen citové pouto, ale i záliba v umělecké profesi. Félix totiž pracoval jako umělecký ředitel v keramickém studiu a Marie tam malovala jídelní soupravy a velké keramické kachle.

Tento typ práce, zdobený múzami, pak Marie představila i na světové výstavě v roce 1878. Ze svých současníků si pak oblíbila belgického malíře Alfreda Stevense, který se proslavil portréty žen a stylově byl inspirován holandskými malíři 17. století.

Velká stylová změna

Samotnou Marii však v 80. letech potkal umělecký zlom. Tvůrkyni, kterou dlouhodobě inspirovali taktéž staří mistři, totiž okouzlil impresionismus. A na jejím díle to bylo - k nelibosti manžela, jenž tomuto stylu nefandil - brzy vidět. Marii, v té době už vyzrálou umělkyni, ovlivnili Claude Monet, Edgar Degas, tedy její vrstevníci, a především Paul Gauguin, s nímž se prvně seznámil Félix, který pozval malíře domů na návštěvu. Marie byla pečlivou tvůrkyní, přípravě svých děl věnovala hodně času. Často malovala ve své zahradě v Sévres - a také svou o devět let mladší sestru Louise. Ale ani její talent a um manžela neobměkčily.

profimedia-0277417652 Svou sestru Louise Marie portrétovala s oblibou | zdroj: Profimedia.cz

Její díla před přáteli neoceňoval, pokud ji pochválil, tak jen v soukromí. Právě partnerské spory, zhoršující se zdraví a také zklamání z nedostatečného zájmu o její dílo nakonec vedly k tomu, že se Marie na přelomu 80. a 90. let malování prakticky vzdala. Impresionismus však milovala stále.

profimedia-0277464691 Marie Bracquemondová - Na terase v Sévres s malířem Henri Fantinem Latourem | zdroj: Profimedia.cz

Marie Bracquemondová zemřela 16. ledna 1916 v Paříži. Už o několik dnů později jí v novinách Le Figaro vzdal hold kritik Arséne Alexandre, který Marii označil za znamenitou malířku. Většího uznání se však Mariina práce dočkala až na přelomu 70. až 80. let 20. století, tedy více než půlstoletí po její smrti. V současnosti se řadí mezi významné impresionistky, po boku Berthe Morisotové, Mary Cassattové a Evy Gonzalesové a samozřejmě svých notoricky známých mužských kolegů.

Podle dosavadních poznatků Marie Bracquemondová vytvořila nejméně 81 obrazů a olejových skic, 34 olejomaleb, 23 kreseb a devět leptů. Její rozsáhlejší keramické práce jsou považovány za ztracené. Navzdory svému významu jsou nicméně díla Bracquemondové i v současnosti poněkud stranou pozornosti veřejnosti. Většina je držena v soukromých sbírkách a její práce jsou veřejně vystavovány málokdy. Snad se to v budoucnu změní.

Zdroje:
Vlastní, Wikipedia.org